Дарителска кампания събира пари за Сцена Филиал на Варненския театър

Нели Александрова 20 април 2024 в 14:18 1068 0

Дарителска кампания

Снимка Авторът

Дарителска кампания

Малко повече от 100 години след като във Варна с пари от дарения е построена първата театрална сграда - тогавашната Зала „Съединение" и днешна Сцена Филиал на Драматичният театър „Стоян Бъчваров", в морския град отново дарителска кампания набира пари за нея.

Причината е повече от прозаична.

В проекта за продължаващия вече няколко години ремонт на сградата не са включени средства за допълнително оборудване като осветителен мост, окабеляване и дори изграждането на рампа за придвижване на хора с увеждания до камерна зала „Стоян Камбарев", която се намира на последния етаж.

Историята на построяването на една от най-красивите сгради в България разказва, че в най-трудните години след края на Първата световна война варненци събрали колосалната за времето си сума от 1 млн. лв. за по-малко от месец чрез фондови марки, прибавени към всеки хляб, забавление или услуга, както и чрез много лични дарения.

Именно в тази зала на 12 март 1921 година е изнесено първото театрално представление на професионалната варненска трупа, въпреки че театърът във Варна идва с Кримската война. Само седем години след появата на първата любителска трупа и спектакъл в България в Шумен, на 11 юни 1855 г. френски войници изнасят първото любителско представление във Варна.

Ремонтът на сградата е за над 8 млн. и 300 хил. лв.

Разходите за оборудването – около 70 хил. лв., което не е включено в сметката за ремонта вече са платени от бюджета за заплати на ТМПЦ.

Затова от ръководството на Театрално-музикален продуцентски център – Варна (ТМПЦ), под чиято шапка функционират и театралната трупа, и операта, отново разчитат на дарения.

Окончателно ремонтът на Сцена Филиал се очаква да приключи до месеци, а първото представление след обновяването ще бъде изиграно през септември.

Средствата се набират в сметка на ТМПЦ – Варна, както и в специална урна, поставена до билетния център на основната сграда на театъра.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки