Френската литературна награда „Гонкур“ май няма фаворит

Не искат да дават втора награда на финалистите

OFFNews 02 ноември 2022 в 09:25 1136 0

Джулиано да Емполи

Снимка Getty Images

Джулиано да Емполи, автор на "Магът от Кремъл" няма шанс, защото вече е получил наградата на Френската академия

Тази година наградите „Гонкур“ са без фаворит, съобщава АФП. Една сравнително непозната авторка, есеист с дебютен роман и двама тридесетгодишни автори оформят кръга на четиримата финалисти.

Академията „Гонкур“ ще обяви решението си на 3 ноември в ресторант „Друан“ в Париж. Финалистите са Брижит Жиро, Джулиано да Емполи, Клое Корман и Макензи Орсел.

Наградата „Гонкур“ е най-престижният литературен приз във Франция. Връчва се малко преди периода на коледните празници и гарантира солидни продажби на лауреатите – в размер на стотици хиляди. Засега нито една от книгите финалисти не може да се похвали с подобен тираж. Паричната награда "Гонкур" е символична - десет евро.

Италиано-швейцарецът Джулиано да Емполи беше разглеждан като фаворит с „Le Mage du Kremlin“ („Магът от Кремъл“), докато не спечели Голямата награда на Френската академия. Макар връчването на наградата на Емполи да нямаше да е прецедент - американецът Джонатан Лител (който е натурализиран французин) печели „Гонкур“ и Голямата награда с „Доброжелателните“ през 2006 г. Патрик Рамбо също печели двете награди в една и съща година – 1997 г., с „La Bataille" („Битката“). Но двете институции държат на независимостта си.

"Един носител на две награди означава една-единствена книга по витрините на книжарниците", казва Дидие Дьокоен, президент на наградите „Гонкур“. Той не би желал една и съща книга да спечели две автономни награди.

По тази логика Кристин Анго, финалист с „Le Voyage dans l'Est“ („Пътешествие на Изток“), също не може да бъде отличен, защото спечели наградата „Медичи“ преди осем дни.

Романът на Джулиано да Емполи „Le Mage du Kremlin“ („Магът от Кремъл“) беше публикуван през април. Французойката Брижит Жиро успя да направи впечатление с „Vivre vite“ („Да живеем бързо“), посветен на събития, свързани със смъртта на съпруга й през 1999 г. вследствие на инцидент с мотор. Досега Жиро е била част от селекцията на различни награди, но едва ли е очаквала, че тази нейна книга ще стигне толкова далеч.

Клое Корман посвещава романа си „Les presque soeurs“ („Почти сестрите“) на децата, жертви на Холокоста. Корман е на 39 години и работи в администрацията на министъра на националното образование и младежта Пап Ндиай.

Изненадата може да дойде и от страна на Макензи Орсел и неговата книга от 600 страници „Une somme humaine“ („Човешка сума“).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови