Георги Кадурин и Иван Юруков в 'Червено'

OFFNews 05 октомври 2020 в 08:47 2144 0

Тази вечер от 19.30 часа, на сцената на Театър 199 "Валентин Стойчев", Георги Кадурин и Иван Юруков са в "Червено". 

Джон Лоугън 

Портрет на Марк Ротко

Като дете, в Латвия през зимните утрини, бъдещият художник се пързаля на кънки по замръзналите улици от дома си до училище. Когато е на десет семейството му емигрира в САЩ. Осемнадесет годишен той заживява в Ню Йорк за да се отдаде изцяло на живописта. Ходи на курсове, заобикаля се с бохеми, жадно чете митология и философия, изучава творчеството на големите художници. Жени се, развежда се. Жени се отново. Пише манифест за изкуството, но непрестанно търси стила си. Дори когато картините му започват да се излагат във водещи галерии, той продължава да експериментира и да променя характера на своите платна. И макар да се надява на одобрението на творческите среди и на близките си (когато излага в Музея на модерното изкуство, единственият коментар на брат му е: „Каква огромна сграда!”), Марк Ротко не спира да преследва изцяло неповторими изразни средства.

През 1958 г. той получава изключително примамлива поръчка да украси с картини стените на най-луксозния за времето си ресторант в Ню Йорк – „Четирите сезона”. И някъде тук започва историята на неговите платна в „Червено”. В студиото му пристига асистентът, който Ротко назначава за да може изцяло да се съсредоточи върху най-смелото си начинание. И докато художникът фучи, гори отвътре и размахва четката си като шпага, с която е решен да разсече посредствеността и дребнодушието, оядеността и лицемерието, той открива, че присъствието на младия човек в ателието му ще се окаже не по-малко сложна битка. Сражение на поколенията, на разбирането какво „съдържат” цветовете, и какви са световете, които всеки от героите в „Червено” населява. Как си приличат и по какво се различават?

ЧЕРВЕНО – това е спектакъл за големия дух, големия характер, голямото движение.

ЧЕРВЕНО – това е спектакъл за откриването на цветовете, за смисъла на живота, за сърцето, кръвта, очите, слънцето, вятъра, ореолите, за планетите, за цветята, за знамената, за яростта в Изкуството, за зрелостта в Изкуството, за багрите на нашето битие, за живота и смъртта, за човека и Бога, за учителя и ученика, за титаните и простосмъртните, за дългия път към прозрението!

ЧЕРВЕНО – това е спектакъл за болката, за живота и смъртта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл