Има план за преместването на Историческия музей в ЦУМ

Калоян Константинов 28 май 2015 в 15:10 7445 6

Божидар Димитров.

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров заяви пред OFFNews, че много пъти е коментирал с Вежди Рашидов идеята НИМ да се премести в ЦУМ, като вече има и конкретни идеи как това да се случи.

"Сега да свърши това (бел.ред. - откриването на Националната галерия "Квадрат 500") и в обозримо бъдеще ще се обсъждат всички варианти да се обезщети господин Георги Гергов, който е притежателят на сградата на ЦУМ. Той я е купил с голям заем за близо 70 милиона. Очевидно, че държавата не може да извади 70 милиона да ги плати в момента, и след това още 30-40 за реконструкция на сградата за музей. Затова в момента зрее една идея на Вежди Рашидов, гениален е понякога министърът – държавата да му плаща вноските в банката (на Гергов) в течение на 20-30 години, докато сградата стане нейна. Ще се подпише един договор, че се плащат вноските за сградата и се прехвърля дългът му. Това е едно решение. Сега, като свърши това нещо, надявам се ние да сме на дневен ред", каза Димитров.

Той изтъкна, че откакто Южната дъга е била построена, НИМ е станал по-достъпен и се радва на още по-голяма посещаемост.

"В момента имаме 5 пъти повече посетители от който и да е музей в центъра. Те имат по 50-60 хиляди посещения годишно, ние миналата година имаме 269 хиляди. Това е точно 5 пъти повече от който и да е музей в центъра. Разбира се, бихме могли да имаме и 1 милион посещения, ако бъдем в центъра и имаме добър мениджмънт. При наличие на всички големи съкровища на България при нас – нормално е", допълни историкът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови