Иван Бърнев взе награда за главна мъжка роля във Валядолид, Испания

Наградата за първата испанско-българска продукция "Васил" от кино фестивала Семинци е споделена с испанската звезда Карра Елехалде

Искра Ангелова 01 ноември 2022 в 08:18 4060 0

Иван Бърнев и Карра Елехалде

Снимка Активист38

Иван Бърнев и Карра Елехалде получават голямата награда за главна мъжка роля на испанския фест

Весела Казакова и Мина Милева копродуцират филма "Васил" на каталунската режисьорка Авелина Прат. Тя избира Иван Бърнев за главната роля в дебютния си филм, чиято световна премиера беше на А категория фестивала във Варшава през октомври. Това е първата испанско-българска продукция, което доказва таланта и предприемчивостта на режисьорския ни тандем. Веднага след световната беше испанската премиера на филма във Валядолид (Семинци Филм Фестивал). На испанска земя филмът бе отличен с Награда за мъжка роля, поделена между българския актьор и испанската филмова и телевизионна звезда Карра Елехалде за изключителния им комедиен тандем във филма.

Още на кастинга Иван Бърнев се явява с брилянтно научен текст на испански и смайва режисьорката с подготовката си. Чуждият език по никакъв начин не пречи на гъвкавостта му в актьорските задачи. Избран сред множество, явили се на кастинга, той поема отговорно задачата да подготви ролята на испански с помощта на Павлина Иванова.

Това е първата испанско-българска продукция с продуценти Мириам Порте (Дистинто филмс), продуцент със сериозно арт хаус портфолио и Мина Милева и Весела Казакова - Активист38, София, които все повече затвърждават международния си успех, както като режисьори, така и като продуценти. Благодарение на специалното отношение на Мина и Весела към актьорите в техните филми се осъществява сериозен кастинг с множество изявили се актьори в българското кино. Кастинг директорът на филма Ваня Баждарова дава предложения не само по зададените описания за висок, чернокос балкански образ, тя поканва Бърнев, който е с по-различна визия, но според нея напълно подходящ за образа на Васил. Оказва се права. Комедийният талант и отдаденост, чувствителност и игривост на актьора се забелязват от испанската критика веднага след премиерата във Валядолид. Отзивите са повече от ласкави и филмът е обявен за изключителна комедия.


Искате да знаете повече?

Историята е вдъхновена от реални житейски събития. Един ден режисьорката Авелина Прат научава, че ексцентричният ѝ баща е приютил български емигрант без документи в дома си. Това внася смут в семейството, тъй като никой не е чувал за България до този момент.
Създадената с деликатност и майсторство кинотворба се концентрира върху фините житейски ценности, приятелството, топлотата и необичайния начин, по който намираме път един към друг. Авелина Прат не представя българите като крадци, наркомани и криминално проявени престъпници и се стреми филмът ѝ да излезе от клишето за имигрантска история. Васил смайва както самотния Алфредо, така и членове на местния шах клуб с таланта си да играе бридж и шах, и предизвиква промяна в живота и ценностите им.

След 67-то издание на фестивала Семинци и триумфа на филма с Награда за главна мъжка роля следват големите испански градове Мадрид, Валенсия (фестивалът Мостра де сине), Барселона. От 4-ти ноември филмът стартира по кината в цяла Испания.
В България филмът ще има кинодистрибуция през 2023 година.Актьорите:


Актьорът Иван Бърнев („Бащата“, „Стъпки в пясъка“) си партнира с испанската кино и телевизионна звезда Карра Елехалде от „Испанска Афера“, който многократно е номиниран за най-значимата филмова награда в Испания – „Гоя“. Карра влиза в ролята на Алфредо, пенсионер със забавен и остър характер, който обожава да играе шах.

Александра Хименес в ролята на дъщерята на Алфредо е телевизионна звезда в сериали, като известния ситком "Лос Серано". Сузи Санчес в ролята на Кармен открехва вратата за Васил към ежедневието на заможните испанци. Санчес е добре позната от филмите на Педро Алмодовар "Кожата, в която живея", "Болка и величие" и "Жулиета", а в реалния живот тя е изявен активист в подкрепа на LGBTQ+ обществото.

Режисьорката Авелина Прат има обещаваща кариера, стартирала е като автор на множество късометражни филми, а един от тях е „3/105“ - номиниран за "Най-добър късометражен филм" на фестивала във Венеция. Тя е работила като сценарист на сериали като „Главата“, продукция на HBO и сценарен консултант на множество филми. Зад камерата застава операторът Сантиаго Раках, който е номиниран за най-значимата испанска филмова награда „Гоя“ през 2018.


Филмът „Васил“ е подкрепен от Национален филмов център, Cine ICAA, Културния Институт на Валенсия GVA, ICEC, Програма MEDIA на Творческа Европа, RTVE, TV3, Ramon Llull Institute, ICO и CREA SGR.

С участието на: Иван Бърнев, Карра Елехалде, Алехандра Хименес, Сузи Санчес и Сю Флак.
Режисьор и сценарист - Авелина Прат; Продуцент - Мириам Порте; Копродуценти - Мина Милева и Весела Казакова; Изпълнителни продуценти - Мириам Порте, Лорена Юч, Джерард Маргинедас; Оператор - Сантиаго Ракaх; Музика - Висент Бариер; Монтаж - Хулиана Монтанйес; Пост-продукция (България) - Дони Монт, Creative Studio, Right Solutions; Кастинг - Ваня Баджарова; Превод от испански на терен - Павлина Божкова
Превод на/от испански – Драгомира Линдова, Христина Стойчева

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки