Камелия Тодорова с концерт в Зала 1 на НДК на 18 май

OFFNews 23 февруари 2016 в 12:00 4492 1

Снимка Петър Вълчев

Камелия Тодорова.

Концертът на Камелия Тодорова “Нощи от бял сатен” ще е един от основните акценти на задаващия се фестивал “Салон на изкуствата” в НДК. Той ще се проведе на 18 май 2016 г. (сряда) от 19:00 часа в Зала 1 на Двореца.

В концерта ще участват Софийската филхармония и Национален филхармоничен хор “Светослав Обретенов” с диригент Славил Димитров, както и "Brazz Association Combo" и вокална група "New Ca-mellettes".

“Нощи в бял сатен” е ретроспективен поглед върху творчеството на Камелия Тодорова, с акцент върху емблематичните ѝ български песни от началото на 80-те години, сред които "Прошепнати мечти", "Не ме гледай така, момче" и "Песен за синия балон", както и световни джаз и соул композиции. Специално място в програмата ще заеме и представянето на нов материал, сред който песента "Красив спомен", написана за Камелия Тодорова от дъщеря ѝ Рейчъл Роу.

Билетите за концерта могат да бъдат закупени на касите на Билетен център-НДК, както и онлайн в мрежата на Ticketportal.bg.

С безпрецедентна елегантност, изящно звучене и невероятно присъствие на сцената, Камелия Тодорова е сред най-успешните български изпълнители. От 40 години радва почитателите си с широк диапазон от музикални стилове и е един от изпълнителите, допринесли за популяризирането на джаза в България.

Камелия Тодорова започва кариерата си в края на 70-те години. С Биг бенда на Българското национално радио и Вили Казасян записва някои от най-популярните си песни като „Не ме гледай така момче”, „Прошепнати мечти”, „Да е влюбен този свят” и „Стая на релси”. Печели Голямата награда за изпълнител, както и Специалната награда на критиката на фестивала „Златният Орфей” през 1981 г. Гостува на фестивали и със самостоятелни изяви в Източна и Западна Европа, САЩ и Индия и печели награди на фестивали в Люблин, Бомбай, Варшава, Братислава и Дрезден.

Играе в филми като „Търновската царица”, „Монолог за прасенцето”, „Бон шанс, инспекторе” и „Прилив на нежност”. В средата на 80-те години издава за "Virgin" в Германия и работи с Роджър Тейлър от Queen.

През 1991 г. се връща в България, осъществява мнозина изяви и издава пет албума. Сред редовните ѝ сътрудници в последните години са Живко Петров, Ангел Заберски-син, Михаил Йосифов, Бразз Асоциация Комбо, Биг бенд на БНР, Софийска филхармония, както и дъщеря ѝ Рейчъл Роу.

От 2005 г. преподава пеене в Нов български университет. През май 2011 г. получава почетна грамота и орден за изключителeн принос в областта на българската култура от Министерство на културата на Република България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews