Кампания събира пари за спасяването на Джаз фестивала във Варна

Нели Александрова 12 юни 2023 в 11:01 1317 1

Джаз фестивала във Варна

Снимка Архив

"Варненско лято"

Три години след като във Варна, заради липса на пари, затвориха страницата на най-стария балетен конкурс в света, от който тръгва световната кариера на Михаил Баришников, Силви Гилем, Патрик Дюпон, Манюел Льофри, Владимир Василев, Красимира Колдамова, Калина Богоева, Ясен Вълчанов, Диляна Никифорова и още над 350 български и световни балетни звезди, дефицит на средства заплаши и Международният джаз фестивал „Варненско лято“.

Той се провежда всяка година в последните три дни на юли в Английския двор на Археологическия музей, представяйки певци и музиканти, които жонглират със стилове и представят най-доброто от българската и световна джаз сцена.

Едновременно с концертната програма фестивалът има отворени джаз класове, тематични работилници и образователни срещи. Тази година е неговото 32 издание. Създател на фестивала и негов директор е Анатолий Вапиров.

За провеждането на фестивала са нужни около 60 хил. лв., като парите идват от местния общински фонд „Култура“. Вместо търсените 35 хил. лв., от там, за втора поредна година отпускат 23 хил. лв.

За остатъка от средствата се разчита на дарения и спонсорства. Заради липсата на пари програмата на фестивала за тази година се лиши от участието на половината от чуждестранните гости, които бяха поканени, съобщават организаторите. Въпреки това Анатолий Вапиров успя да организира програма с повече българско участие.

Към момента за покриването на основните разходи на Международния джаз фестивал „Варненско лято“ се търсят 20 хил. лв. Кампанията за тяхното набиране чрез дарения и спонсорства продължава до 10 юли.

В същото време, тази година от местния бюджет са предвидили да платят 133 хил. лв., без ДДС, за 45-минутно участие на американския хип-поп изпълнител Lil Pump в рамките на новосъздадения еднодневен „Варна джулай фестивал“ на 15 юли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4036

1

lans link

12.06 2023 в 11:29

Добре, че в управата на община Монтрьо няма наши представители, че отиде джаз фестивала, а на негово място ще се основе за година-две, или поне докато има интерес сред буйната младеж, еднодневния "Монтрьо юлски фест" с участието на Ториното и Пашата примерно.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews