Кристо: Искам Мастаба да е моята Айфелова кула и да остане след смъртта ми

ОFFNews 13 януари 2016 в 16:30 13161 8

Как трябва да изглежда "Мастаба"-та на Кристо.

Близо 40 години Кристо се опитва да си набави парче пустиня до Абу Даби (в Обединените арабски емирства), където да реализира мащабния си проект "Мастаба", пише "Ди арт нюзпейпър". 

Структурата от 410 000 хиляди разноцветни петролни варела трябва да бъде най-голямото произведение на изкуството в света, което за разлика от останалите му творби, създадени заедно със съпругата му Жан-Клод, е планирано да бъде постоянно.

"Инженерният план е почти готов. Само трябва да подсигурим земята, което е трудната част. Мастаба е като Айфеловата кула - тя трябва да остане като паметник и след като ме няма", коментира пред изданието българинът, малко преди да замине към ОАЕ.

Проектът "Мастаба" води началото си от 1977 г. Той трябва да бъде висок 150 метра, 225 метра дълъг и широк 300 метра, а две от стените му ще са с 60-градусов наклон, а останалите ще са прави. Върхът на пирамидата ще бъде отсечена хоризонтална плоскост със 126,8 метра широчина и 225 метра дължина. Тя трябва да се намира на около 160 километра южно от града, близо до оазиса Лива.

Мастаба и Великата пирамида в Гиза.

По принцип мастабата е древноегипетска гробница, имаща формата на пресечена пирамида. Строени са от кирпич или камък, като значението на думата идва от арабски и значи "пейка", защото като се гледа отдалеч, прилича на такава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови