Майсторите на френския трилър идват в България за Нощ на четенето

OFFNews 09 януари 2024 в 12:17 725 0

Майсторите на френския трилър идват в България за Нощ на четенето

Снимка Майсторите на френския трилър идват в България за Нощ на четенето

Майсторите на френския трилър идват в България за Нощ на четенето

Четирима френски писатели гостуват в България за "Нощ на четенето“, която ще бъде на 19 и 20 януари 2024 г. Това са Мишел Бюси, Жером Лубри, Бернар Миние и Франк Тилие, разказаха организаторите от Френския институт в София и издателство "Ентусиаст".

Предстоящото издание на "Нощ на четенето" ще е с фокус върху майсторите на френския трилър.

С четиримата писатели българските читатели могат да се срещнат на 19 януари във Френския институт в София, както и на 20 януари в книжния център "Гринуич". Отново на 20 януари авторите ще разговарят с академичната общност, с преводачи и писатели в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Модератори на срещите са съответно Георги Ангелов, Гриша Атанасов и Боряна Дукова.

Писателите попадат в Топ 10 на най-четени автори на трилъри във Франция, съобщават от издателство "Ентусиаст". Книгите им са превеждани на десетки езици, като само в родината им са продадени в общ тираж от над 10 милиона екземпляра, а в целия свят надминават 25 милиона бройки. Носители са на литературни награди като Prix Cognac, Silver Plume Libre, Prix Saint-Exupéry и др. Техните сюжети са особено реалистични, драматични и напрегнати и често са обект на интерес за киноиндустрията във Франция, като някои от тях са адаптирани за малкия и големия екран.

На български език до момента са преведени "Без теб", "Черните лилии", "Мама греши" и "Нищо не може да те заличи" от Мишел Бюси, "Леден гамбит" и "Око в нощта" от Бернар Миние, "Тайните убежища" и "Глава 12" от Жером Лубри и "Имало едно време... два пъти" и "Недовършеният ръкопис" от Франк Тилие.

В рамките на първия ден от програмата на "Нощ на четенето" има ателие с участието на ученици и преподаватели от езикови гимназии и студенти от Нов български университет, ателие за четене за деца от шест до 10-годишна възраст. По-късно същата вечер във Френския институт прожектират филма "Артюр Рамбо" на режисьора Лоран Канте.

По инициатива на Министерството на културата във Франция "Нощ на четенето" се провежда за първи път през 2017 г. Целта на събитието е да акцентира върху всички форми на четенето в библиотеките, медиатеките, книжарниците и други организации, които работят в тази област. Отварянето на тези обществени места през нощта и през почивните дни помага да се засилят взаимовръзките между образователната система и структурите в сферата. В България "Нощ на четенето" се провежда от 2023 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!