Музикаутор прати сигнал до ДАНС за промоутъра Moko Solution

OFFNews 01 март 2018 в 19:23 11601 1

Организацията за управление на авторски права Музикаутор прати сигнал до ДАНС относно нарушения на промоутъра Moko Solution.

Организатори на концерти укриват милиони левове приходи и не плащат авторски права, казват от Музикаутор.

Фирмите, действащи под бранда Moko.Solution, формално сключват договор с Музикаутор, за да изпълнят законовото изискване да имат предварително разрешение от авторите, без обаче след това да изпълняват задълженията си и да заплащат възнаграждения.

Така брандът се превръща във фантом, зад който стои едно и също лице – Димитър Дамянов, пишат в съобщението си до медиите от Музикаутор.

Под различни имена работят над 8 фирми, които от 2014 г. до края на 2017 г. са генерирали предполагаеми приходи от продажба на билети над 4 млн. и половина лева.

Moko Solutions е организирала концерти в Арена Армеец с изпълнители като Цеца, Лепа Брена, Драгана Миркович, Брайън Адамс, Deep Purple, Al Bano и ФСБ.

За концерта на Любе през 2016г. в столицата, компанията дори променя името си на Любе 2016. И тя обаче е с наложен запор, заради дългове.

Ето какво пише още в съобщението на Музикаутор:

Регистрирани са и фирми като Брайън 2016, Драгана 2016, които въпреки, че не са представени като официални организатори на концертите ( Музикаутор има сключени договори с други компании, които стоят зад провеждането на събитията), очевидно налагат модел на “фирми еднодневки”, от които след това нито държавата, нито контрагентите могат да получат дължимото си, а те самите към днешна дата са в ликвидация. Само за концертите организирани през последните години, непогасените авторски възнаграждения са в размер на близо 300 хиляди лева, а 50 000 от тях, би трябвало да постъпят в хазната на държавата.

Казано с други думи - от 11 концерта, за които има сключен договор между Музикаутор и някоя от фирмите от бранда МОКО е заплатено възнаграждението само за един и то наполовина – за концерта на Брайън Адамс.

И още – компаниите на Дамянов организират и концерти без разрешението на авторите на музика. Два от тях са се провели в зала 1 на НДК през 2017-та – на GREGORIAN и Желко Йоксимович. А последният преди броени дни в зала Универсиада – на Тимати.

През 2015г. Музикаутор заведе и спечели дело срещу Бюро Моко ЕООД, за договорно незипълнение във връзка с концерта на Лепа Брена през същата година. Въпреки постановеното решение в полза на Музикаутор, с което те бяха осъдени да заплатят 7 918,72 лева през 2016 година, ЧСИ и до ден днешен не е събрал нито лев.

Музикаутор нееднократно е информирало всички отговорни институции за подобни схеми на работа на некоректните организатори на концерти и техните фирми фантоми.

Подобен беше случая с компанията Болкан ентъртейнмънт къмпани, преминал в Карма ивентс и след това в Болкан ентъртейнмънт груп, всяка от които, с огромни задължения и препродадена на малоимотни българи. Към последната компания тече проверка в прокуратурата, а фирмата вече не функционира на пазара.

Въпреки всички нарушения, компаниите под марката Moko.Solution продължават да работят, като в музикалния и календар за
2018-та година са записани концерти на:

• 12.3.2018 г. Despina Vandi, зала 1 НДК
• 23.3.2018 г. Лепа Брена , Арена Армеец
• 13.4.2018 г. Горан Брегович, Арена Армеец
• 9.5.2018 г. Foreigner, Арена Армеец
• 29.9.2018 г. Шоуто на ABBA,зала 1 НДК

Във връзка с всички изложени факти, Музикаутор подаде сигнал до ДАНС, с искане да разгледа цялата дейност на компаниите свързани с марката Moko.Solution и нарушаване на авторските права.

OFFNews се опита да се свърже с представители на Moko Solution. На оставения номер в сайта ни вдигна човек, който отговаря за "спорта" и обеща да се свърже с нас след края на "срещата си". Обаждане не получихме до края на работния ден. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

02.03 2018 в 12:04

ДАНС и без това няма друга работа. Може да служи като бухалка на Саня Армуталиева срещу конкуренцията. Интересно защо не е опитала да ги използва и срещу БНР, докато ги изнудваше.