Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Националната библиотека отбеляза празника си с онлайн форум и изложба

Вижте илюстрациите към първото издание на 'Под игото'

OFFNews 11 май 2020 в 19:53 5148 0

11 май - денят на Светите равноапостолни братя Кирил и Методий е патронен празник на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". 

С виртуална изложба и онлайн конференция Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ отбеляза патронния си празник и професионалния празник на библиотечните и информационни специалисти.

На сайта на библиотеката могат да бъдат видени оригиналните илюстрации към първото издание на „Под игото“ от 1894 година. Експозицията е посветена на 170-ата годишнина от рождението на Иван Вазов. Онлайн форумът беше на тема „Covid-19 – отговорът на библиотекарите“.

Библиотеката беше домакин на Националния онлайн форум „COVID-19: отговорът на библиотеките”. В своето обръщение към участниците доц. д-р Красимира Александрова, директор на Националната библиотека, отбеляза, че настоящата ситуация е неочаквана и стресираща и е безпрецедентна в историята на библиотеките.

„Самият факт, че на линия са 63-ма участници, е показателен, че интересът към темата е огромен. Трябваше да се пренастроим към различните условия на работа и в тези два месеца с общи усилия е постигнато не малко“, подчерта доц. д-р Александрова.

Заместник-директорът на Националната библиотека д-р Ваня Аврамова сподели пред участниците във форума: „Днес, когато светът е обхванат от пандемията и хората са в изолация, библиотеките са изправени пред изключително голямо предизвикателство“. Националната библиотека се адаптира с онлайн електронни услуги, виртуални изложби и нови онлайн рубрики.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!