Националният етнографски музей с нова образователна инициатива

Дарина Папазова, Мартин Дерменджиев 23 юни 2022 в 15:06 761 0

образователен проект „Занаятите: Между музея и съвременността“

Снимка Мартин Дерменджиев

урок по тъкане с майстор килимар Лидия Раева

Националният етнографски музей започна нова образователна инициатива.

Проектът „Занаятите: Между музея и съвременността“ представя съществуващи и днес традиционни български занаяти - грънчарство, килимарство, ковачество, златарство и дърворезба в кратки аудиовизуални форми, насочени към детската аудитория. Във всяко от филмчетата е включена кратка история на занаята, специфичните материали и инструменти, емблематични предмети от бита, символичното им значение и участието им в различни ритуали.

Представянето на проекта се състоя на 23 юни 2022 г., четвъртък, от 13:00 часа в Зала 11 на Националния етнографски музей, където младежи се срещнаха с екипа, създал филмите. Запознаха се с филма “Ковачеството“ и „Приказка за килимите“ и участваха в интересен открит урок по тъкане с майстор килимар Лидия Раева. Също така разбраха за интересните летни инициативи, подготвени от Образователния център към Националния етнографски музей.

Колекциите на Националния етнографски музей съхраняват впечатляващи образци, до които широката публика няма достъп. Погледът към тези скрити кътчета на музея, количеството и многообразието на предметите, съхранявани там, представя важни дялове от традиционната култура на българина и начина му на живот в миналото, които за младите хора не са достатъчно познати. Във всяко от филмчетата публиката се среща и с майстори, използващи днес наследствено предавани традиционни техники и знание. Те представят днешното битие на старите занаяти – как те живеят, как се съхраняват, но и как се развиват.

За по-малките са създадени две приказки, свързани с килимарството и със златарството, които могат да ги въведат в темата и да бъдат повод за разговор. Вторият модул на проекта е свързан с най-малките, които да могат да си направят три вида триизмерна хартиена работилница по модели, подготвени от наш художник.

Образователният проект „Занаятите: Между музея и съвременността“ се осъществява в партньорство с Националния етнографски музей и е финансиран от Национален фонд “Култура” по програма “Културно наследство”. Кратките образователни филми ще бъдат излъчвани в Образователния център към НЕМ и в онлайн пространството на музея, който се стреми да отговори на очакванията на обществото музейните пространства да бъдат интересни и увлекателни, в синхрон със съвременните начини на достъп и потребление на информация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews