Писатели и художници са в Страсбург, който става Световна столица на книгата за 2024 г.

OFFNews 24 април 2024 в 12:10 1200 0

Страсбург

Снимка Банка за снимки

Страсбург

В Страсбург се състоя церемония, която отбеляза домакинството на града за Световна столица на книгата за 2024 г. на ЮНЕСКО, предаде АФП. За пръв път френски град става Световна столица на книгата. Церемонията с участието на писатели, художници и артисти даде начало на събитията, които ще се провеждат в града през цялата година.

„В продължение на една година Страсбург ще празнува книгите и ще насърчава достъпа до четенето във всичките му форми“, каза кметицата на френския град Жан Барсегян на церемонията.

„Във времена, когато на нашия континент бушува война, когато нетолерантността и страхът се настаняват в съзнанието на хората, книгите са най-ценният съюзник. На писателите казвам: имаме нужда от вас“, добави тя.

На подиума се качиха редица автори, сред които Лидия Жорже от Португалия, френско-алжирският автор Камел Дауд, Андрей Курков от Украйна.

Сред акцентите на очакваните мероприятия са едно събитие, посветено на илюстрациите, фестивалът на аудиокнигите и подкастите, както и създаването на първата „Академия на писателите за човешки права“, която ще бъде домакин на семинари и кръгли маси в града.

Световна столица на книгата се определя всяка година от 2001 г. насам от ЮНЕСКО с цел популяризиране на книгите и четенето. След Страсбург, през 2025 г. домакин на събитието ще бъде бразилският град Рио де Жанейро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша