Почина основателят на рокендрола Литъл Ричард

OFFNews 09 май 2020 в 18:17 7275 2

Почина човекът, вдъхновил Елвис Пресли и Бийтълс, основателят на рокендрола Литъл Ричард (87 г.). Тъжната вест потвърди синът му Дани Пениман пред сп. Rolling Stone. Той посочва, че причината за кончината е неизяснена.

Певецът е роден в Джорджия, САЩ под името Ричард Уейн Пениман на 5 декември 1932 г. Той е едно от 12-те деца в семейството си и казва, че започва да пее, за да успее да се открои сред братята и сестрите си. "Имах най-голямата глава от всички тях и все още имам най-голямата глава", казва той пред Би Би Си Радио 4 през 1998 г. А също: "Направих каквото направих, защото исках внимание. Когато започнах да свиря на пианото и да пищя, получих внимание".

Хитовете на Литъл Ричард включват Good Golly Miss Molly, Tutti Fruti, Long Tall Sally, Rip It Up, Keep A-Knockin'. Той е сред първата група включени в Залата на славата на рокендрола през 1986 г. Известен е с темпераментните си изпълнения, дрезгав глав и пламтящи тоалети, чиито най-големи хитове са от 50-те години на миналия век.

В музиката му се усеща влиянието на госпъл песните и на църквата - баща му е проповедник, който ръководи и нощен клуб, а майка му е посветена баптистка.

"Роден съм в бедняшки квартал. Баща ми продаваше уиски", разказва той пред Rolling Stone през 1970 г. Заради неразбирателство именно с баща си, който не подкрепя и музикалните му изяви, Литъл Ричард напуска дома в тийнейджърските си години. Впоследствие коментира по този въпрос: "Баща ми искаше 7 момчета и аз осуетих този план, защото бях гей".

Въпреки откритата хомосексуалност на Ричард, той има връзки и с жени. Жени се за Ернестин Харвин, а по-късно осиновява момче.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11977

2

МБ

09.05 2020 в 19:57

"Хитовете на Литъл Ричард включват Good Golly Miss Molly, Tutti Fruti, Long Tall Sally, Rip It Up, Keep A-Knockin"

Също и Lucille.

Бог да го прости! То кой остана, умря и Чък Бери и почти всички "крале на рокендрола" от поколението с най-силно присъствие за втората половина на петдесетте и началото на шейсетте. Вечна му памет!

3810

1

Пенчо бре

09.05 2020 в 19:14

Светла му памет! Един от великите музиканти!
 
X

Подкастът на OFFNews