Празнуваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

OFFNews 24 май 2019 в 07:00 3001 2

Снимка Александра Маркарян

Празнуваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

24 май ще бъде отбелязан с шествие и тържества.

Традиционното шествие ще тръгне в 10 ч. от площада пред Археологическия музей и ще премине по бул. “Цар Освободител”, бул. “Васил Левски”, откъдето ще стигне паметника на „Св. Св. Кирил и Методий” пред Националната библиотека. Празничната церемония ще започне с водосвет в 11 ч.

Достъпът за гражданите и гостите на столицата до нея ще бъде осигурен откъм ул. "Шипка" и през контролно-пропускателен пункт близо до тролейбусната спирка. Хората ще минават през стандартна проверка, съобщава Националната служба за охрана. Изискванията към тях са да не носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани хора с огнестрелно и хладно оръжие, както и такива в нетрезво състояние.

Забранява се използването на дронове, за да бъдат ограничени рисковете за живота и здравето на всички присъстващи на събитието.

На тържеството пред Националната библиотека ще присъстват и членовете на Академичния съвет на Софийския университет, които 45 минути по-късно ще се включат в тържеството на Алма матер в аулата на Ректората. Там тържествено слово ще произнесе ректорът проф. дфн Анастас Герджиков. След него за смисъла на неочакваните резултати в науката ще говори зам.-деканът на Факултета по химия и фармация на Софийския университет проф. д-р Милен Богданов. По време на тържеството ще бъдат наградени победителите в 13-ия национален литературен конкурс за стихотворение и разказ на фондация "Св. Климент Охридски". за студенти с българско гражданство, обучаващи се у нас и в чужбина. Факултетът по славянски филологии на Софийския университет пък ще отличи автора на най-добрата научна книга в областта на литературознанието. За пета поредна година БНР ще връчи награда на студент по журналистика, профил "Радио" - инициатива в памет на проф. д-р Веселин Димитров.

По случай празника Националната художествена академия също организира тържество. В 10:30 ч. ще бъдат поднесени цветя на паметника на „Св. Пимен Зографски“, паметната плоча на Константин Величков, след което преподавателите и студентите ще се включат в празничното шествие. От 12 ч. в галерия „Академия“ ще бъде отправен музикален поздрав за празника от Академичния хор „Света Параскева“ към НХА с диригент Галина Луканова. Ще прозвучи българска програма, съставена от църковно-славянски песнопения и обработки на български фолклор.

По случай празника НХА представя:

Изложба „Ревизия“ на Стефан Груев - в галерия "Академия"

Изложбата представя творчеството на Стефан Груев – дългогодишен преподавател в специалност „Книга, илюстрация, печатна графика“, Национална художествена академия. Експозицията включва над 100 табла с репродукции и оригинали в сферата на шрифта и типографията, запазения знак, дизайн на книгата, дизайн на издателски библиотеки и поредици, илюстрацията, филателната графика.

Изложба „Магията на писаното слово“ - в пространството пред галерия „Академия“

Изложбата „Магията на писаното слово“ на катедра „Плакат и визуална комуникация“ е посветена на петата годишнина от основаването на магистърска програма „Калиграфия“ в НХА. Експозицията в пространството през галерия „Академия“ представя творби на дипломирани и настоящи студенти в магистърската програма.

От 17 ч. на лятната сцена на НДК ще започне "Празник на буквите", организиран от Столична община, НДК и БНР. В него ще се включат Софийският духов оркестър с диригент Васил Делиев, джаз формация „София“ със солист Яна Чакалска, Нели Рангелова, Биг Бендът към Национално музикално училище „Любомир Пипков“, Вокална група „Радиодеца“ към БНР, Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов.

Входът е свободен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

2

Учител

24.05 2019 в 11:20

Поздрав за 24 май от Посланика на Франция:

https://twitter.com/France_Bulgarie/status/1131811315373232128

4245

1

rrr11

24.05 2019 в 10:51

Стига с тази червена опорка за "славянска писменост", днес е денят на БЪЛГАРСКАТА писменост.