Препоръчваме ви: 'Цигулар на покрива' на сцената на Музикалния театър

ОFFNews 24 януари 2020 в 06:49 3201 0

За първи път в България „Цигулар на покрива” е поставен на сцената на Музикалния театър през 1993 година. През януари 2020 година предстои премиерата на втората постановка у нас на хитовия бродуейски мюзикъл.

„Мюзикълът „Цигулар на покрива” е желан и чакан не само от публиката, но и от нас, артистите” – отбелязва директорът на Музикалния театър Марияна Арсенова. „Това е една много силна драматургия, прекрасна музика и сюжет, които събуждат най-дълбоките човешки чувства. Сигурни сме, че спектакълът ще се приеме много добре от зрителите. Музикалният театър като традиционен носител в България на жанра на оперетата и мюзикъла ще представи най-доброто на своята публика като постановка.”

Заради сложността на сценографията и декорите, спектакълът ще се играе в десет последователни представления, които вече са в продажба.

Постановката на мюзикъла е на театралния режисьор Небойша Брадич от Сърбия. Сценографията е поверена на Мирослав Табачки (Сърбия), автор на сценографията на „Фантомът на операта” в Музикалния театър. Художник на костюмите е Исидора Молес (Сърбия), която е завършила костюмография в Италия. Отскоро тя е и солист в трупата на театъра и ще изпълнява една от ролите в спектакъла. Диригент-постановчик е Юли Дамянов. Хореографията е поверена на Анна Пампулова (гост). Участват солистите, хора, балета и оркестъра на Музикалния театър.

В историята на американския музикален театър творческият тандем Джери Бок - Шелдън Харник остава благодарение на този свой шедьовър. Премиерата на „Цигулар на покрива” на Бродуей е на 22 септември 1964 година. Постановката се играе до 12 юли 1972 година – цели осем години и девет месеца. Изиграни са над три хиляди представления. Така на Бродуей е поставен първият рекорд за най-продължително игран мюзикъл. През 1965 година „Цигулар на покрива” спечелва девет награди „Тони”. Пет години по-късно е представен и пред лондонската публика, където са изиграни над 2000 спектакъла.

Историята за бедния млекар Тевие, който е изправен пред дилемата да следва повелите на традицията на едно отиващо си вече общество или да разреши на дъщерите си да послушат сърцето си – повече от 50 години след премиерата си – продължава да трогва зрителите по целия свят. Това е историята на малкия човек, устоял на всички семейни и обществени бури, на които противопоставя не озлобление, а своята обезоръжаваща доброта. В моментите на големи изпитания не загубва вярата си в Бог, а кротко и с ирония към себе си го укорява за бедите, които му е изпратил.
Песента на Тевие, който моли Бог да му даде малко богатство, за да се почувства и той поне за малко спокоен и щастлив човек - „Ех, да бях богат мъж” (If I Were a Rich Man) - е станала емблематична за „Цигулар на покрива” и отдавна има свой сценичен живот извън мюзикъла.

Премиерните дати са 24, 25, 26 и 31 януари 2020 година.

Билети тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови