Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Прочетете за подвига на генерал-майор Стоян Стоянов в книгата „Ние бранихме тебе, София“

OFFNews 27 февруари 2018 в 16:31 3995 0

През следващата седмица на книжния пазар ще се появи ново издание на „Ние бранихме тебе, София“ с автор генерал-майор Стоян Стоянов (1913 – 1997) – безстрашен български летец и командир на ескадрила от елитния 3/6 орляк – най-боеспособната част от Въздушните войски на Царство България.

В годините на Втората световна война, на плещите на Стоянов и неговите бойни другари пада най-тежкият товар – битка на живот и смърт със стотиците англо-американски бомбардировачи и изтребители, нанасящи ударите си над България.

След първия си въздушен бой, тогавашният поручик Стоянов е привикан в Двореца и цар Борис III лично го награждава с орден „За храброст”. Така летецът става първият български офицер през Втората световна война, получил това високо отличие, което го превръща в ярък пример за орлите ни в последвалите въздушни битки.

Стоянов е и най-резултатният български пилот-изтребител на всички времена с 15 признати въздушни победи.

След като войната е вече минало, настава време за равносметка. Спомените на ген. Стоянов раждат мемоарната книга с така човешкото заглавие „Ние бранихме тебе, София“. Тя успява да излезе едва през 1972 г., с 15-годишно закъснение и големи съкращения, но бързо печели любовта на читателите, тъй като успява по един достъпен и увлекателен начин да пресъздаде едни от най-драматичните дни и месеци в нашата история.

Книгата има няколко издания, а последното, което може да откриете в електронния магазин на сдружението или в големите книжарници, е петото поред.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews