''Ромео и Жулиета'' на балет Арабеск ще се играе днес по случай Международния ден на танца

OFFNews 21 април 2023 в 12:31 893 0

Ромео и Жулиета

Снимка Балет Арабеск

Ромео и Жулиета

Макар Международният ден на танца да е на 29 април, балет Арабеск го празнува днес! С балета "Ромео и Жулиета".

21 април, 19:00, Държавен Музикален театър

музика – Сергей Прокофиев,
хореография – Боряна Сечанова,
сценография – Иван Токаджиев,
костюми – Николина Костова-Богданова

Балет „Арабеск“ посвещава на Международния ден на танца най-великата любовна история на всички времена „Ромео и Жулиета, музика Сергей Прокофиев, хореография – Боряна Сечанова, сценография – Иван Токаджиев, костюми – Николина Костова-Богданова на 21 април от 19.00 ч. на сцената на Музикален театър.

Трагичната история за съдбата на двамата влюбени от Верона, гениално пресъздадена преди 420 години в шедьовъра на Уилям Шекспир, се превръща в символ на първата голяма и неосъществима любов. Енигмата „Ромео и Жулиета“ оживява със същата сила и в балетната музика на Сергей Прокофиев.
„Ромео и Жулиета“

Спектакълът на Балет „Арабеск „Ромео и Жулиета“ един модерен танцов прочит на пиесата, в който авторският екип начело с хореографа Боряна Сечанова разсъждава върху Шекспировите представи за времето и пространството, за истината, познанието, любовта, мястото на човека в мирозданието.

Спектакълът поставя въпроса за доброто, което носи зло и цената на неуместните съвети. Как се отнасяме днес към отговорността за своите постъпки и не трябва ли да се откажем от всички претенции за невинност, ако искаме да живеем в дълбочина. Променило ли се е нещо в човешкото съзнание и поведение днес и можем ли да осмислим и осъзнаем закономерностите и родовите белези на модерната епоха. Къде в днешно време остава любовта. Дали това е временна психоза, носеща опустошение на себе си и на другите, логично продължение на несъзнаваната предпоставка „моята душа е в ръцете на другия“ или велика наивност.

Проектът е финансиран от Програма „Култура“ на Столична община“ и с подкрепата на Министерство на културата

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews