"Силует" представят втория си албум. А ние горещо го препоръчваме

Владимир Йончев 22 януари 2013 в 18:16 4237 4

Силует
Силует

Тази статия може да се напише съвсем кратко: Днес от 19,30 часа в клуб Back Stage (бул. "Васил Левски" 100, София) "Силует" ще представят втория си албум "Look Inside Yourself".

И вероятно за хората, които са ги слушали това ще бъде достатъчно, защото в музикалните среди тази група не се нуждае от представяне, а втория албум толкова дълго го чакахме.

Но като човек, който е имал късмета да открие "Силует" още преди да станат известни, се изкушавам да ви разкажа една история.

Бях поканен на един конкурс за млади български групи. Не знам дали можете да си представите какво мъчение е това. Слушаш с часове как едни симпатични дечурлига се упражняват да свирят чужди кавъри и дълбоко те наляга убеждението, че наистина рокът е мъртъв.

И точно когато вече нищо не можеше да ме убеди в противното на сцената се появиха "Силует". Три красиви момичета с китара, бас и цигулка и две дългокоси момчета на солокитарата и барабаните. Това което започна бе вакханалия от най-хубавите препратки към Led Zeppelin, Jimi Hendrix и Grand Funk, само че в авторски песни и често на 3 гласа с цигулка като в Curved Air.

Спомням си, че тогава написах една възторжена статия със заглавие "Най-после видях кадърни" и дълго време ходех на всеки концерт на "Силует".

Бях сигурен, че ако има българска група, която е в състояние да пробие на Запад, е именно "Силует". Това така и не стана, а аз много пъти съм се питал дали преценката ми е била грешна или на българската музикална толкова са й силите.

Години по-късно си говорихме с Евгений Дайнов за една нова българска група, която ни беше впечатлила. И той каза: "Е, не са чак "Силует", но пък то не е и възможно".

После си говорих с една тийнейджърска група, която беше направила фурор на един фестивал. Казаха, че мечтата им е да станат добри и известни колкото "Силует".

Радиата и телевизиите почти не излъчват български рок и е малко вероятно изобщо да се разбере за някоя българска група извън сладникавия мейнстрийм.  Това бе една от причините миналата година ние от OFFNews, заедно със "Силует" да се захванем да организираме Джулая в Бургас. Тогава се уверих какъв глад има за хубав български рок.  На плажа дойдоха хиляди, много хиляди. И стояха цяла нощ - от светло до светло. А "Силует" бяха безспорния хедлайнер, да ме прощава нашия общ приятел Васко Кръпката.

Да се разказва албум е трудна работа и все още има време да стигнете до Bsck Stage, за да го чуете. Но все пак малко подгряване.

В тавата са включени 10 песни. Едната е инструментал на Share You Love, която се очаква да е хитът от албума. Интересна е новата версия на Amsterdam - хитът от първия албум с невероятната ръченица на цигулка. Автор на някои от текстовете отново е Фил Джаксън - текстописецът на Massive Attack.

"Силует" са:

Мария Дюлгерова - бас китара и вокал

Богдан Димитров - електр. китара

Марияна Добрева - вокал, ак. китара и клавишни

Михаела Михайлова - цигулка, клавишни, перкусии

Мартин Профиров - барабани и звук

Песните им можете да изслушате в сайта им Siluetrock.com, а тук ще ви почерпим с една от тях:

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков