Целувката - един от възможните избори на София

Само един културен проект сред 38 - те кандидати на конкурса 'София избира'

OFFNews 07 ноември 2020 в 13:12 5350 0

На 1 ноември стартира гласуването за реализация на проекти за подобряване на градската среда, предложени от гражданите в програмата на Столична община "София избира".

Програмата, чийто бюджет е 1 500 000 лева, има за цел да насърчи прякото участие на гражданите, неправителственитe и професионалнитe организации в предлагането на проекти и разпределението на бюджета на общината.

Ето и самият регламент на програмата, публикуван на сайта на Столична община.

Проектът или проектите, които получат най-много гласове от вота на гражданите, в рамките на бюджета от 1,5 млн. лв. ще бъдат включени в капиталовата програма на София за 2021 г. Ако на първо място е идеята с бюджет от 1,5 млн. лв., ще бъде реализирана само тя, ако сборът от бюджетите на първите 3 проекта е до 1,5 млн. лв., ще бъдат реализирани и трите.

В случай, че избраното предложение се нуждае от изготвяне на работен проект за реализацията му, той ще бъде изпълнен от Общинското предприятие „София проект“.

38 проекта ще се борят за реализация, а гражданите със своя вот ще могат да класират проекта - победител.

Прави впечатление, че само един от проектите - "Целувката", е културен проект.

Авторът на проекта Райнис Гелов казва следното: "Идеята е “Целувката” да бъде универсален символ на общочовешки ценности, обединяващ хората около универсалните послания за мир, любов и хармония. Мястото около скулптурата може да се превърне в средище за срещи както на двойки, така и на културни и общински събития, на пърформанси и хепънинги".

Гласуването продължава до края на ноември, а сред проектите има скейтпарк в северен парк, детска арт площадка в квартал Младост, кемпер алея в Горна баня, ежегоден хоров фестивал.

Гласуването за проектите става на адрес https://www.sofia.bg/sofia-izbira.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови