Tears Getting Sober - заявка за успешно представяне на България на Евровизия 2020 (видео)

Венци Мицов 07 март 2020 в 11:55 10816 1

Едногодишното отсъствие на България от фестивала "Евровизия" бе нарушено днес.

Точно в 10 часа БНТ пусна клипа на песента "Tears Getting Sober" на певицата Виктория, която ще бъде българското предложение за предстоящия конкурс в Ротердам.

Тази година БНТ отново нямаше бюджет за участие, но се намериха партньори, които осигуриха нужното финансиране. Това донякъде промени правилата на играта - най-малкото, до момента няма никакви скандали, никакви конспиративни теории за това защо точно този изпълнител и точно този креативен екип са избрани, за да представляват страната ни.

Днес песента се появи в ефира на БНТ, а и на официалния канал на Евровизия в Youtube.

"Tears Getting Sober" е написана от екип, в който ясно личи името на Борислав Миланов и лейбъла "Symphonix International". Може би е добре да припомним, че това са хората, които стоят зад последните няколко български песни, участвали на Евровизия. При това с доста сериозен успех - едно четвърто и едно второ място на европейския конкурс.

Какво прави впечатление в песента на Виктория?

Най-напред е очевидна стиловата близост с песента на спечелилия през 2017 година португалски певец Салвадор Собрал. Песните са в близки тоналности - фа мажор за португалската песен и сол бемол мажор за песента на Виктория.

Приликите обаче свършват тук.

Песента на Собрал бе с подчертано ретро звучене и доста усложнена хармония, докато песента на Виктория е потърсила далеч по-различна звукова концепция.

Огромна роля в случая има оркестрацията, направена от Владимир Джамбазов.

Оркестровата драматургия е подчинена на старото, но златно правило за натрупване - от прозрачната фактура, соловите струнни инструменти, пицикато и тихата динамика в началото на песента до епичното оркестрово движение, последващо краткия бридж.

Впечатление прави и абсолютно адекватното използване на звук на ретро пиано. Звукът му не е светъл, така, както не е светла и самата песен.

Структурата е повече от класическа - два куплета с два припева, бридж, припев след модулация (с цел песента да изсветлее в края и да се достигне до кулминация).

Работата на екипа е била наистина добра и автори, аранжори и звукови дизайнери заслужават похвала - чистия звук на оркестъра, почти без ефекти и особено на струнните инструменти води до усещане за интимност.

Важно е да се отбележи, че освен всичко песента има и запеваем и набиващ се лесно в главите ви рефрен - нещо, което е важно както за типа песни, печелещи конкурси, така и въобще в поп музиката.

Добри думи и за авторите на клипа към песента.

Въобще - тази година със сигурност няма да се срамуваме, каквото и да е класирането ни.

А като човек, който дълги години наблюдава "Евровизия" - и в качеството ми на музикант и в това на блогър и журналист - мога съвсем обосновано да предположа, че, ако няма някакви геополитически гласувания (а на "Евровизия" това се случва често) - имаме своите големи шансове за повече от достойно представяне.

И така, кой казваше, че не може?

Може!

Може да създадем продукт, с който да сме абсолютно равностойни на европейската и изобщо, на световната сцена.

И това е знак и към БНТ, които са огромни длъжници на младите музиканти.

Ето ви едно младо момиче, което допреди няколко месеца не бе никак известно на широката аудитория. Но сега ще представи България и при това без да искаме да си изхвърлим телевизорите, каквото желание изпитвахме, докато слушахме Човекът-глас преди десетина години...

Та е време БНТ да се замисли дали да не започне да промотира младите творци, които нямат никаква трибуна.

Защото именно там се крият хората, които ще ни измъкнат от отчайващото тресавище на посредствеността.

Успех на Виктория!

И браво на екипа, който стои зад песента ѝ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

08.03 2020 в 05:46

Не разбрах само, какво общо има това с България. Не разбирам дори името името на групата, камо ли текста на песента.
Някви хора се правят на англичани ли, на американци ли, и кво? И в англия, и в щатите, си имат повече такива гаражни самодейци, и сигурно по-добри.
Какво общо има това с мене?