Шабан Мустафа атакува рекорда за скоростно изкачване на Черни връх

OFFNews 25 август 2019 в 01:53 3783 0

Един от най-добрите ни планински бегачи ще атакува днес рекорда за скоростно изкачване на Витоша. Шабан Мустафа ще се опита да премине разстоянието от центъра на София до Черни връх за по-малко от 1.36:45 ч. Това ще стане по време на големия спортен празник, организиран за пета поредна година от Фондация „София – европейска столица на спорта“, Български туристически съюз, Природен рак „Витоша“ и Сдружение „Маратон“.

Няколко емблематични събития ще съберат около 2000 приятели на планината тази неделя на витошкия първенец.

В 9.00 ч. ще бъде даден старт на традиционното планинско бягане „Витоша Рън – от НДК до Черни връх". Преди това ще потеглят два пешеходни похода до Черни връх: в 7.00 от Златни мостове през х. „Кумата“ и в 8.00 ч. от Железница.

Всъщност тържествата по отбелязването на 124-ата годишнина на туристическото движение в България започват още утре, петък в 17.00 часа с поднасяне цветя на морената пред Народния театър „Иван Вазов”, откъдето през 1895 г. Алеко Константинов е повел около 300 души към Черни връх.

На другия ден, в събота от 20.00 часа е предвидена Алекова вечер на хижа „Алеко”. Кулминацията ще бъде в неделя на върха, където ще се състои Национален туристически събор. В него ще участват представители на туристическите дружества, членове на БТС от цялата страна, както и държавни институции, за които развитието на туризма е приоритет.

В неделя на Черни връх ще бъде дадено и началото на поредицата от празненства и събития, с които ще се отбележи 85-ата годишнина на Природен парк Витоша. В празника ще се включи и Столична библиотека към Столична община, която ще осигури много награди.

Програмата на върха за тази неделя е следната:

12.00 ч. – Поднасяне цветя пред барелефа на Алеко Константинов на Черни връх от участниците в туристическия събор

12.15 ч. – Откриване на празника и приветствия от гости

12.30 ч. – Награждаване на призьорите

13.00 ч. - Концертна програма

14.00 ч. – Теглене на томболата за участниците в Националното движение „Покорител на десетте планински първенци”

15.00 часа – Концерт на хор „Планинарска песен – Филип Аврамов” и МВГ „Вежен” - Тетевен, на хижа „Планинарска песен” Сред изпълнителите ще бъде и прочутият народен певец Александър Александров, който бе дълго аплодиран преди месец на сцената пред х. Момина скала по време на Витоша летен фест. Ще има още много настроение, песни и награди.

В унисон с отбелязването на празника, Сдружение "Маратон" организира за 13-та поредна година най-масовата надпревара по планинско бягане от веригата FIVE MOUNTAINS – състезателното изкачване от центъра на град София до Черни връх (2290 м). За състезанието по 18-километровия маршрут от НДК до Черни връх със 1734 м сумарна положителна денивелация до този момент са се записали над 290 участници, сред тях е и рекордьорът Шабан Мустафа.

Той ще се опита да подобри върховото си постижение. Настоящият рекорд за изкачването на Витоша при мъжете от 1 ч., 36 мин. и 45 сек. бе поставен през 2011 г. от Шабан Мустафа, а рекордът при жените от 1 ч., 54 мин. и 30 сек. е регистриран от Милка Михайлова също през 2011 г.

Освен шесткратният победител в състезанието Шабан Мустафа, сред записалите се тази година са и други елитни бегачи: шампионът от 2015 г. Димитър Михаилов, както и Бойко Златанов – победител в първото бягане през 2007 г., както и през 2012 г.

Новото тази година е, че за първи път най-бързите ще могат да се следят онлайн чрез GPS-система по пътя им към върха, която ще се активира в сайта http://marathon.bg/vitosharun19bg/. Там са публикувани карта на трасето, начините и сроковете за заявките, които могат да се направят и непосредствено преди старта.

Ето и повече подробности за трасето:

Старт 9.00 ч. от София, НДК, Финал: Черни връх; Дължина: 18км, D+1734м с 5 междинни контролни пункта (виж схемата на трасето), преминава пo централната алея на Южен парк, продължава по ул. Никола Крушкин, пресича Околовръстен път на кръговото с бул. Черни връх, зад Фантастико, по ул. Чемшир през Драгалевци, Посетителски център Витоша, пътеката за Черни връх, през Голи връх и Платотo до Финала.

Маркировка с жълт временен спрей и табели. Трасе.GPX Трасе.KMZ. Състезателни категории: Мъже и Жени, Младежи и Девойки до 20г., Ветерани 40+, 45, 50, 55, 60, 65, 70. Контролното време за изкачване до върха е 5 часа.

Всички финиширали ще получат подарък сувенир от "София - Европейска столица на спорта". Миналата година събитието съвпадна с откриването на първия ремонтиран заслон от близо половин век насам на Витоша. Той бе открит в местността „Три кладенци“ по пътеката между Черни връх и Златни мостове. Всички, които ще се включат в празника тази неделя, могат да ползват както Симеоновския лифт, така и откритите лифтове „Лале” 1 и 2.

Организаторите апелират за толерантност, да се прави път състезателите, които имат нужда от подкрепа. В планината има място за всички. Молбата е също да не се събират маркировъчните ленти по трасето, те задължително ще бъдат събрани от организаторите след края на състезанието!

И в тази връзка, напомняме на всички участници в надпреварата и всички любители на планинския туризъм, които ще се качат на Витоша за празника – нека пазим планината и да не оставяме боклук след себе си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови