Спирането на "Хоризонт": още две разминавания в думите на шефа на БНР

OFFNews 18 септември 2019 в 14:37 3550 0

Светослав Костов

След като се опита да убеди СЕМ, медиите и обществеността, че отстранената от ефир Силвия Великова всъщност не е отстранена и че в радиото е провеждана техническа профилактика въпреки обратната констатация на ДАНС, генералният директор на БНР изрече още няколко твърдения със съмнителна достоверност.

В два поредни дни - първо на изслушването си в СЕМ, а след това в интервю за самото БНР, Костов обяви, че в "Хоризонт" внезапно се наложила профилактика, тъй като години наред не е провеждана годишна такава. По думите му, това било пропуск на предишните ръководства. Запознати коментираха пред OFFNews, че това твърдение няма как да отговаря на истината, тъй като годишната профилактика се одобрява от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Тя се провежда два пъти годишно за големите предаватели и веднъж за по-малките предаватели. Такава профилактика е имало през август. Обичайно в такива случаи сигналът се пренасочва към друг предавател или, ако това не е възможно, спира, но в малките часове на деня. Не се заглушава излъчването в цялата страна едновременно, а поетапно.

По-късно Костов заговори не за профилактика, а за технически проблем в студийния комплекс на "Хоризонт". Профилактика се налагала именно там. Пултът в основното Десето студио, откъдето се излъчва "Хоризонт", обаче е съвсем нов. Купен е през февруари т.г. и няма как вече да изисква профилактика и да е повреден, информират наши източници. Че няма технически проблем в студиата, потвърди и проверката на ДАНС.

Какво предстои?

Утре СЕМ ще приеме на разговор Редколегията на БНР по настояване на самите журналисти. Малко по-късно, по време на редовното си заседание, медийният регулатор ще излезе със становище за кризата в БНР.

Междувременно в Радиото тече подписка в подкрепа на генералния директор. По информация на OFFNews тя се подкрепя от част от синдикатите в Старата къща - на Програма "Христо Ботев" и на Радио България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови