Прогнозата остава типична за сезона

Диана Маркова 12 януари 2019 в 07:53 4950 0

Добър вечер, вие сте с прогнозата за времето. Аз съм Диана Маркова и днес ще ви запозная с обстановката в идващите години.

Навън вали, а някой кара колело. Разбира се, алеите, по които му е позволено да го прави, са разбити и с неясна маркировка. Той, естествено, не си е сложил каска и е много вероятно всеки момент да се нарани ужасно.

От Запад ще нахлуе циклон, който ще причини обилен снеговалеж – както стана миналата година. Всички снегорини са в готовност, но се очаква тротоарите отново да бъдат заледени, обувките ви – в кал и сол, а крайниците – с леки охлузвания до потрошавания. Имайте предвид, че болничен вече се издава трудно, за все по-кратък период, а направленията свършват още на второ число от месеца. Така че е желателно да си счупите крака на първи сутринта. Текучеството пред кабинета на джипито ви ще бъде натоварено и заради върлуващия грип. Побързайте!

Градският транспорт ще е предимно претъпкан и нередовен, но за сметка това скъп. Е, сами сме си виновни, че не се придвижваме с шейна или на кънки. Я вижте европейците…

Парното отново ще излиза солено и неефикасно, освен ако не се стигне до разчистване на сметки чрез саморазправа със съседите-длъжници. Битовата престъпност е намаляла, но точно в това изречение има толкова ефирен шум и цензура, че на мен – като на водеща – ми се налага да се изчервявам. Е, то и бездруго в студиото е топло.

От Североизток ще се заговори за потоци и централи, но тук – по нашите ширини – това ще срещне отпор в лицето на управляващата коалиция. Както обикновено се получава. Необичайното в случая може да бъде още по-силното разделение между русофили и русофоби, но за щастие тази особеност ще се изяви като такава главно по форуми и квартални капанчета.
За бездомниците няма да бъде лесно да преживеят следващите месеци, защото – типично за сезона – студът, болестите и гладът ще се усетят остро. Рисковите групи може да останат дори без осветление, ако съдим по гаснещите лампи в кварталите.

Звучи като от деветдесетте, нали? Спокойно, можеше да бъде и по-лошо. Я си представете, че скъпият хляб го нямаше, че скъпото кафе беше само един вид или че не се налагаше да плащате данък за старата си кола! Как щяхме да живеем тогава?!

Да, някой протестира срещу нещо, един вицепремиер подава оставка… Но ако се наложи да избираме ново правителство, то пак някак си ще се окаже… старото. Същото. Демократично избраното, с преброени по кюстендилски бюлетини, незабравено, подобно на предните три правителство.

Драги зрители, както знаете, поради липсата на качествен материал, тази година времето може да затрудни изборите. Възможни са популистки мерки в последния момент, пищни обещания и безплатни бирички на корем. Съветваме ви да търсите и второ мнение по проблемите, които ви вълнуват – ако, разбира се, намерите независимо такова.

Да, ще продължат действията срещу независимите длъжностни лица – от ръководните позиции до ниската йерархия. Политическите назначения, шуробаджанащината и корупцията ще продължават да ни изненадват с интензитета си. Допускат се приливи и отливи в доверието към кабинета, но ще преобладава клонящото към порока мнозинство.

И за да представим и другата гледна точка, ще отбележим, че не е виновен този, който яде баницата, а онзи, който му я дава. Ако това е вярно, то не е виновен народът за сполетелите го нещастия, а е редно да се потърси вината у вълшебното чувалче на дядо Коледа, който идва при нас по избори и протести.

Сигурно вече ви се струва, че не казвам нищо ново. Това е така, защото новото се отлага за по-нататък. То може да бъде заложено в някоя следваща стратегия, стига партньорите ни да са съгласни. Междувременно в европарламента може да постъпят като депутати ексцентрични, крайни, радикални и окаяно фашизоидни натури, които да развалят всичко.

Също така междувременно…, веригите са за автомобили, а не за скинхедс. И не забравяйте, че бутиковата красота на България е в чистите езера и върхове, а не в показните знамена и везани ризи. Елате да почистим България за един час – обещаваме този път да започнем отгоре надолу, та чак до козарника, за който се носят слухове, че развъжда чума и какво ли още не.

Някой ще излиза от ЕС, друг напира да влиза… Това са типични неща. Ние винаги ще бъдем на страната на изгодата. Само си помислете – колко е хубаво, че имаме разбити новички магистрали и че никой одит няма да ги изкара лоши! Правим път и сваляме шапка само на господаря, който е толкова справедлив и добър, че и в идните години ще се грижи за родния бизнес и неговите капиталистически интереси. Ние сме работници и нямаме нужда от безпристрастен и честен синдикат, който да се грижи за спазването на правата ни. Ако имахме такива, може би щяхме да имаме нужда, но сега е безпредметно. Защото съзнаваме, че не живеем в егалитарно общество.

Метеоролозите съобщават и за опасни свлачища в областите на висшето образование. А това, знаем, може да предизвика скандали и напрежение, още оставки и нови, не толкова случайни назначения. Сериозна последица може да се окаже и задълбочаването на проблема с подготвените кадри за бизнеса в страната, с паралелно и противоположно протичащите явления като ниски заплати и лоши условия на труд.

От лошото време ще пострада и качеството на храната. Скъпите и безвкусни картофи, пластмасовите вносни домати и съмнителните био моркови ще продължат да заливат пазара. Големите вериги супермаркети ще бележат ръст в печалбите си, касиерките ще стават все по-намръщени, а малките магазинчета ще фалират едно след друго.

Не се очаква понижение в цената на водата. Пред нас е заложен единствено растеж – или устойчив, или стабилен. Но добрата новина е – тъй като в моята прогноза винаги съобщавам позитивните новости, - че ще имате възможност да спестите доста пари, ако не я ползвате. Водата, де. Чувството на удовлетворение от всяка спестена петдесетолевка е неописуемо и в пъти по-хубаво от лукса да използваш вода.

Кондратиев ще бъде препрочитан, Нейоми Клайн ще крещи, Пол Мейсън ще пророкува. Но у нас жълтите сайтове ще продължат да бълват фалшиви новини, прикривайки важните за гражданите проблеми. От това ще страдат и интелектуалците, чиито произведения ще се обезценяват все повече.

Драги зрители, ако не желаете да участвате в тази отколешна бутафория и ако все още не сте загубили правото си на глас, направете усилието да отворите очи и да визуализирате своето бъдеще. Направете го по съвест и по възможност, безкористно. Терминал 2 също е решение, но за някои не толкова голямо и силно, колкото чувството за принадлежност. Което при някои обстоятелства щеше да е похвално.

Аз бях Диана Маркова и предадох прогнозата за времето, която – както разбрахме – остава типична за сезона. Изключете телевизорите, преди облъчването с бозави, тегави, прикриващи действителните проблеми, заблуждаващи или откровено фалшиви новини да се излее върху вас.

И само още нещо: не се заблуждавайте от скъпия ми костюм. Той е служебен – получен на бартер или платен с парите на рекламодателите. В живота си нося същите дрехи като вас, чупя краката си на тротоара и се редя на опашка за направление, храня се от супермаркетите и също като вас негодувам срещу цените на горивата и имотите. Защото живея под наем, заедно с котка, която се казва Уензди и куче на име Пъксли. Все още гледам рисувани филмчета и плача, докато режа лук. Ценните мисли си отбелязвам в дневник, а преди централната емисия си правя селфи с голяма усмивка.

__________________________
При интерес към новата книга на Диана Маркова - романа "...Три, четири" - моля, свържете се с автора на адрес [email protected].

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови