Срацимир Савов, Blues Traffic и много паламудени вдъхновения на Есенните ахтополски празници

Фестивалът се проведе за втора поредна година между 22 и 24 септември. Организатор беше сдружение „Лумен“ и Катя Съева, с партньорството на кметство Ахтопол, които успяха и този път да предизвикат вълнуващо преживяване за участници и гости, без европейски

Диана Маркова 27 септември 2017 в 18:50 4937 0

Събитието с атрактивното име „Паламудени вдъхновения и странджански седенки“ бе открито с водосвет на Агатополския епископ Йеротей и отец Йордан, а водещ през трите фестивални дни бе керамикът Срацимир Савов, който взе артистично участие в музикалното изпълнение на Костадин Михайлов и приятели по-късно същия ден.

Под звуците от гайда на млада гайдарка, Срацимир Савов извърши специален ритуал, в който
„майсторът взе вода и живот от морето, пръст и огън от Странджа, жената засвири на гайда, душите и телата се сляха – майсторът сътвори формата, жената даде душата – роди се мъжко и женско и хората ги познаха, и ги оставиха на морето, на морето и планината, на Ахтопол и Странджа, и на хората – да ги пазят“.

На своеобразната седянка бе представена храната на Ахтопол и Странджа, а в 17 ч. детският фолклорен състав от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Ахтопол зарадва малки и големи със своето изпълнение.

На 23-ти, събота, ученици от същото училище и децата от център „Цветница“ – Малко Търново, фондация „Vortex” и доброволци участваха в детска творческа работилница в Градската градина и на пристанище Ахтопол.

В 17 ч. на тържествена церемония бяха обявени резултатите от литературния конкурс „Морето“, организиран от сдружение „Лумен“. Журито присъди първа награда – 300 лева, плакет и публикация - на Владислав Вачков от Свищов за разказа „Изгреви“, втората награда – ваучер за двудневна почивка за двама в Ахтопол, плакет и публикация - отиде при Милка Пиналска от с. Градина, Първомай, за стиховете „Прочит на море“ и „Щерна“, трета награда – 150 лв., плакет и публикация – получи Николай Хашъмов от София за разказа „Медальон с форма на звезда“.

Журито присъди и две специални награди – на Сибин Майналовски (София) за разказа „Фарът“ и на Валентин Попов (София) за „Рибоглавец“. Специалните награди на двамата разказвачи са плакети, дело на художника Тихомир Витков.

Наградените творби от конкурса ще бъдат публикувани в електронния вестник Rakurs.bg, на страницата на сдружение „Лумен“ и в специален сборник, който ще излиза на всяко трето издание на фестивала. Ще бъдат публикувани и други творби на участници в тазгодишния конкурс, за които журито смята, че притежават художествени достойнства и са ценен влог в българската маринистична литература.

В 18 ч. на 23 септември в галерия „АлтерЕго“ бе открита изложба живопис „Приказки за Фара“. Музикантите от "Bedlam Club" превърнаха събитието в наслада, а Срацимир Савов осъществи „ceramic jazz session” – своеобразен диалог между двамата майстори – контрабасистът и керамикът. От 20 ч. на сцената на Пристанището зазвучаха "Blues Traffic".

Третият ден от Есенните ахтополски празници премина в културна и естетична поетика: бяха прожектирани филмите на журналистката Цветелина Атанасова – „Светлина в безкрая“, документален филм за ахтополския фар, и „Спомени за океански риболов: Три неща“ на режисьора Георги Дюлгеров (сценарист Георги Ингилизов, Христо Димитров – Хиндо). Гостите на празника успяха да се докоснат и до същината на живота край морето чрез дискусията с кдп Александър Александров на тема „Някои характеристики на българската морска култура“. Фондация Vortex представи прожекция на късометражни филми от цял свят под общата тема „Вдъхновени пътешественици“, а в 16 ч започна дегустацията на местни мезета и питиета на фона на весел разговори и приятна музика. Във всеобщо веселие и с вкус на паламуд бяха закрити Есенните ахтополски празници 2017, които удължиха активния летен сезон за региона с цяла седмица.

Всичко това се случи без подкрепата на фондове и оперативни програми, но все пак можем да използваме и термина „устойчиво развитие“, тъй като организаторите се надяват ползите от събитието да доведат до регулярност в случването – това би обогатило и донесло настроение на месните, на гостите и на всички изкушени от изкуството и културата посетители на Ахтопол в края на септември.

Сдружение „Лумен“, в ролята на организатор, благодари за съдействието на кметство Ахтопол, Рибарска кооперация – Ахтопол, фондация Vortex и доброволци, галерия „АлтерЕго“, читалище „Христо Ботев“ - Ахтопол, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, детски център „Цветница“ – Малко Търново и всички останали съмишленици, които подкрепиха събитието.

А ние ще очакваме следващия сезон, когато отново ще открием морето. Което винаги си е там и разказва тихи истории на местните. За да ги разберем, просто трябва да слушаме внимателно – рибарските притчи, вятъра, вълните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови