Учени съветват да слагаме повече олио или зехтин в салатата, защото така витамините се усвояват по-добре, съобщи "Интернешънъл бизнес таймс", цитиран от БТА.
Ефектът може да се постигне и с други източници на мазнини, като ядки и сирене. Оптималното количество е 32 гр мазнина, което е равно на две супени лъжици.
Мазнините подобряват усвояването на осем полезни съставки, сред които витамините А, Е и К, които предпазват от рак и подобряват зрението. При двойно количество мазнина се удвоява и усвояването на витамини.
Според предишни изследвания олиото подобрява усвояването на ликопена от доматите и бета-каротина от морковите.
Изследването за усвояването на хранителните съставки е извършено от учени от университета на Айова. Те са работили с 12 жени, като са им давали салати с 0, 2, 4, 8 или 32 гр соево олио, добавено към соса. Максимално усвояване на полезните съставки имало при 32 гр мазнина.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари
IvoIvo
ПП-ДБ предлага безлихвени кредити за жилище и двойно вдигане на данъчната отстъпка за млади семейства
Джендо Джедев
Търпението на Путин се изчерпа: Вътрешни хора във възхита от чистката в руската армия
Гьорче2
Тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в София на 29 май
IvoIvo
Над 2000 души са погребани живи от свлачището в Папуа Нова Гвинея