Суперброня с дебелина един атом

OFFNews 29 ноември 2014 в 13:03 7157 0

Снимка Jae-Hwang Lee

Изследване, публикувано в списание Science, показва, че слой от материала графен с дебелина един атом, може по-добре да издържи на високоскоростен удар в сравнение със стомана или кевлар.

Графенът е ултратънък материал, гъвкав и електропроводим, с висока якост, топлоустойчивост и топлопроводимост. Той представлява модификация на въглерода, листове с дебелина един атом, свързан в двуизмерна шестоъгълна решетка, подобна на пчелна пита. Графенът има голям потенциал за приложение в електрониката, както и в други технологии.

Екип от университета Райс в Масачузетс, ръководен от Джай-Хуанг Ли (Jae-Hwang Lee) са изследвали ефекта от проникването на силициеви микрокуршуми в листове от графен с дебелина между 10 и 100 слоя.

Балистичните тестове показали, че изключителната еластичност и здравина на графена му позволяват да абсорбира енергията на 8-10 пъти по-голям импулс, отколкото може да издържи стоманата.

Изследователите казват, че графенът може много ефективно да спира куршуми в бронежилетки, ако се намери начин да се произвежда в достатъчно количество и на достатъчно ниска цена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Колко мурзилки могат да се скрият зад гърба на едно българче