Учени вещаят потоп, ледниците на Антарктида се свличат към морето

OFFNews 31 март 2014 в 21:59 25513 5

Глетчерът Пайн Айлънд. Снимка: nationalgeographic.com / Мария Щенцел.
Глетчерът Пайн Айлънд. Снимка: nationalgeographic.com / Мария Щенцел.

Шест големи глетчера в западната част на Антарктида са започнали да се свличат към морето много по-бързо, отколкото досега. Ако те достигнат морето и се разтопят, нивото на световния океан ще се повиши с метър и двадесет сантиметра, което е равнозначно на потоп за редица крайбрежни градове и райони.

“Равновесието в този регион напълно липсва“, заяви Джеръми Мужино – водещ автор и учен в областта на ледниците от университета в Калифорния. „Не виждаме какво би могло да спре плъзгането на шелфовите ледници (бел.ред. - шелфовите ледници са тези, които са разположени на твърда земя в граница с окена, нещо като брегови ледници) от повърхността към океана“, заяви Мужино пред „Live Science”.

Бройката на хлъзгащите се към водата глетчери е 6, като отцепващият се от тях лед е виновен за почти 10% от покачването на нивото на водата в световен мащаб всяка година. Колапсът им представлява неспирно, самоподдържащо се потапяне, което ще добави милиони тонове лед в моретата.

Количеството на лед от шестте глетчера, което потъва, се е увеличило със 77% между 1973 и 2013 г.

Като пример един от ледниците – Твайтес, е увеличавал скоростта си на плъзгане към океана с 0,8 километра на година за периода 2006-2013 г., сочи проучването.

“Като наблюдаваме засилването през 2006 г. на Твайтес – този чудовищен глетчер, може да видим и много други промени, които предстоят да се случат в бъдеще заради това“, коментира Мужино. „Засилването важи не само за Твайтес, но и за глетчера Пайн Айлънд“, казва той. „Скоростта на Пайн Айлънд го е докарала до разстояние от 230 км. от досег с океана."

Според Мужино по-топлите води на океана допринасят за увеличаващата се скорост. Огромните ледени потоци, плуващи от Западна Антарктида, са задържани от плаващи ледени бариери. Няколко скорошни проучвания предполагат, че по-топлата вода на океана близо до Антарктида разтопява и изтънява тези ледени блокове, които действат като вал. По-тънката ледена бариера позволява на свличащите се ледници да пробият своя път към океана със сила.

“Този регион се смята за потенциалния „теч“ на Антарктида, заради ниското надморско ниво. Единственото, което държи леда все още на мястото му, са шелфовите ледници“, коментира Робърт Томас, учен в областта на глетчерите от НАСА.

Снимка: geografija.lt

Снимка, показваща териториите в Северна Европа (отбелязани в червено), които ще попаднат под вода при увеличение на моретата от съответно 1, 2, 3, 4, 5 и метра.

В случай че нивото на океаните се повиши с 5 метра, следният брой хора ще бъдат принудени да напуснат местата, на които живеят: Северозападна Европа – над 21, 7 млн.; Югоизточна Азия и Северна Австралия – над 183, 4 млн.; Югоизточни Щати – над 17 млн. ; Делтата на Амазонка – над 21, 5 млн. Души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови