Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

18 задържани при акция в Гоце Делчев и Абланица

OFFNews 02 юли 2020 в 12:30 2666 0

16 души са задържани при съвместна акция на прокуратурата и МВР в Гоце Делчев, Абланица и Дебрен. 

Основното, с което се занимават задържаните, е наркоразпространение, лихварство и търговия с акцизни стоки, заяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов на брифинг. По думите му се проверяват автомобили и лица от криминалния контингент. 

Проверени са 226 лица, от които 18 са задържани за срок до 24 часа. Трима от тях са привлечени към наказателна отговорност. Органите на реда са инспектирали 3 места за обществен подслон и 6 заложни къщи. Извършени са били проверки на 250 моторни превозни средства. Съставени са 14 акта за установени административни нарушения, издадени са 30 фиша по Закона за движението по пътищата.

В частен дом в с. Дебрен са били намерени и иззети около 1,4 килограма канабис, две засадени в саксии канабисови растения, около 6,2 грама амфетамин и електронна везна. По случая е образувано досъдебно производство. В друго жилище в същото село полицаите са открили около 1, 060 килограма нарязан тютюн.

В с. Абланица служителите на реда са установили машина за рязане на тютюн. Освен това в същия имот са намерени и иззети около 38 килограма ненарязан тютюн, 160 литра алкохол без бандерол. Проверени са частен дом и автоморга в Гоце Делчев, където са открити няколко записи на заповеди, лична карта, талони на леки автомобили и около 370 грама златни накити. Те били разпределени в полиетиленови пликове с изписани имена и телефонни номера. По случая е започнало разследване по образувано досъдебно производство.

На място в града бяха и главният прокурор Иван Гешев, и говорителят на прокуратурата Сийка Милева. 

"Целта на тези действия е една - към края на годината резултатите за битовата престъпност да са по много по-добър начин. Да има чувствително намаление в цялата страна", каза Гешев. 

Според него това са рутинни действия, които се провеждат всяка седмица и "ще бъдем упорити, докато не постигнем резултат. Ние не можем да решим проблемите с образованието, работата, но можем да направим две неща - да поставим като приоритет битовата и конвекционалната престъпност и да продължаваме да работим в тази насока, за да могат нивата на този вид престъпност да са различни и то не само за тази година", добави още обвинител №1. 

"Другото, което можем да направим с това, че провеждаме такива акции и идваме в градовете, в които има такава престъпност, е да дадем знак на тези, които извършват престъпления, че не е здравословно да продължават да осъществяват тази дейност", подчерта главният прокурор и допълни, че когато знаеш, че на другия ден ще дойде главният прокурор, министърът на вътрешните работи, главният секретар на МВР и ще се изсипе цялата държава, някои от тях ще се замислят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews