Агенцията за технически надзор потвърди: Трагедията в Пирогов не в резултат на неизправност на инсталациите за кислород

OFFNews 27 ноември 2019 в 17:28 12096 3

Трагичният инцидент в болница "Пирогов", при който след взрив на инсталации за кислород, не е настъпил в резултат на неизправност на тези съдове. Това се казва в позиция на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор, разпространена до медиите тази вечер.

При взрива тази нощ загинаха двама пациенти на Второ вътрешно отделение на столичната болница за спешна помощ. Единият от загиналите мъже е бил с тежка кислородна недостатъчност, а другият мъж е бил настанен късно снощи в болницата. 

От ДАМТН изразяват съболезнованията си към близките и роднините на двамата загинали и изясняват следното:

"1. Инсталациите за кислород не представляват съоръжения с повишена опасност. Тези съоръжения са описани и изброени изчерпателно в глава 5, чл. 32 от Закона за техническите изисквания към продуктите. Поради тази причина, над тези инсталации не се осъществява технически надзор.

2. Инсталациите за кислород в стаите на лежащо болните в болничните заведения (където е настъпил трагичния инцидент) също не са Съоръжения с повишена опасност и на тях не се осъществява технически надзор по смисъла на цитирания законов текст.

3. ДАМТН осъществява технически надзор на стационарно монтирани съдове, работещи под налягане за съхранение на течен кислород. С такива съдове са оборудвани повечето големи болнични заведение в страната.

В УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” има два такива съда за течен кислород. Те са инсталирани в отделно помещение. Съдовете се проверяват по план веднъж на четири години. На съдовете е извършен технически преглед в установения срок и заключението е "годни за експлоатация".

4. Трябва да се подчертае, че трагичният инцидент не е настъпил в резултат на неизправност на тези съдове".

По-рано днес същата позиция изрази бившият директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков, който заяви пред БНР, че изключва техническа причина за инцидента. По думите му системата е централизирана и се проверява ежедневно. Обслужва се от отделен персонал. Според него не е възможно да е имало некачествено извършване на проверката, тъй като хората, които осъществяват тази дейност, са под контрола на лекарите в отделенията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12044

3

Backko

28.11 2019 в 09:55

Много хитро описано обяснение, от което се разбира че инсталацията се поддържа от персонала в болницата и бутилките са проверени в последните 4ри години. Но никой не споменава нищо за концентарцията на кислород каква е била и как се е следила. Ако има теч на кислород и тя се повиши прекалено много, тогава какво става? Всички такива системи трябва да имат защита, която алармира или ги изключва при покачване на концентарцията на кислород над определена норма, защото високата концентарция е опасна.

23293

2

Стефан

27.11 2019 в 20:04

Взривобезопастността на тия неща, се осигурява с противовзривни обратни клапани, но главно с това, че целите инсталации са от медни тръби. Една от причините, строителството на болница да е толкова скъпо.
Да пишат каквото искат, за мене причината е очевидна - липсата на вентилация. Която прочее се решава с обикновенни форточки на прозорците, а не с десетки милиони за измислени климатици от братовчедска фирма, които сега пишман-пожарникарчето милостиво "ще разпореди".

23293

1

Стефан

27.11 2019 в 19:55

Айде тръгнаха глупостите.
Всички съдове под налягане са съоръжения с повишена опастност. И 200 атмосфери са повишена опастност. Примерно толкова има в канала на цевта на гаубицата, за да хвърли 30 кила на 10 километра.
И цистерните за кислород не стоят в отделно "помещение". Стоят на улицата. Защо не са в нарочен газов бункер с отлитащ покрив - не знам. В никоя болница не са. И по бензиностанциите не са. Макар че, по тъпите БДС-та от едно време, трябва да са. Сигурно щото комунистите бяха тъпи, пък сега всяко професионално евромамче е по-умно.
Нямам идея кой е изтресъл глупостта за избухнала бутилка, тогава нямаше да има два трупа. Щеше да има десетки, така че човекът е идиот.