Двама загинаха след взрив на кислородна система в Пирогов

OFFNews
27 ноември 2019 в 07:17 | 13334 |5

Двама души са загинали след взрив на кислородна система в МБАЛ "Пирогов" в София. Инцидентът е станал около 3.45 ч. в стая на Второ вътрешно отделение, която се намира на втория етаж в болницата.

Незабавно за мястото на инцидента са изпратени осем пожарни екипа, аварийно-спасителен екип и автомеханични стълби, които успели да локализират и потушат огъня около 4,25 часа. По първоначална информация причината за пожара е взрив на кислородна бутилка.

В резултат на взрива са загинали двама души, които са били в стаята. Около сто други пациенти са били евакуирани, уточни директорът на Пожарната старши комисар Николай Николов.

"Това е отделение за тежко болни хора. Поздравявам персонала за това, което е направил. Спасени са десетки човешки животи. Ситуацията е под контрол“, каза той.

Временно изпълняващият длъжността директор на болница "Пирогов" проф. Николай Габровски уточни, че причината за инцидента се изяснява.

"По принцип голяма част от болните в това отделение са на кислородна терапия, така че там е нормално да има повишени нива на кислород. Най-важното е, че при наличие на близо 100 души в тази сграда всички към момента са в добро състояние, няма допълнително пострадали извън хората, които са били на мястото на този инцидент. Всички са преместени по други структури и отделения. Болницата продължава да функционира, доколкото е възможно, при нормален режим. Останалите пациенти са в добро състояние. Провеждат се допълнителни изследвания на по-тежко болните дали има някакво влияние“, каза проф. Габровски.

По-рано екипи на полицията и пожарната евакуираха пациентите, които се намират в отделението на болницата. Част от тези, които са най-трудно подвижни, се изнасяха на ръце.

Районът пред болницата е отцепен. На място са вътрешният министър Младен Маринов и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, както и директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обясни, че евакуираните пациентите са настанени в други отделения.

“Пожарът възниква малко преди четири часа в една от стаите на Второ вътрешно отделение. Под опасност е бил животът на повече от 80 души. Двама мъже са починали - на 68 и на 55 г. Останалите не са с опасност за живота от гледна точка на пожара. Уведомени са близките на починалите. Тридесет и двама души да изведени и няма никаква опасност за техния живот. Те са локализирани в други отделения. Взети са всички необходими мерки. След определени следствени действия те ще бъдат върнати обратно в стаите, в които са били, тъй като всичко е локализирано. Искам да благодаря изключително много на екипа на “Пирогов“, заяви здравният министър, цитиран от "Хоризонт".

„Пирогов“ отваря гореща линия за близките на пациентите, настанени във Второ вътрешно отделение. Номерът е 02 91 54 540. 

На мястото на инцидента има и следователи. По случая е образувано досъдебно производство.

Препоръчани материали
Стефан

Рейтинг : 15248

27.11 2019 в 17:21 5
+ 0
- 0
Няма нужда някой да е пушил. В кислородна атмосфера се замозапалват например маслата и спиртът. И двете ги има колкото искаш, където има спринцовки и залежали се пациенти.
А проветряване няма. От санитарките искат единствено постоянно да поливат всичко и всички с хибитан и хибискръб, а за въздухът никой никога не мисли, и не е мислил.
kokoten

Рейтинг : 1106

27.11 2019 в 11:52 4
+ 1
- 1
Там бутилки няма,има централна инсталация и ако някои идиот-пияндурник е запалил - ето какво се случва....
Нострадамус

Рейтинг : 7247

27.11 2019 в 09:22 3
+ 7
- 0
Награда за здравния министър и за премиера, които сътвориха такова "качествено" ниво на здравеопазване в България!
Backko

Рейтинг : 1044

27.11 2019 в 08:44 2
+ 2
- 0
Дори и някой да е решил да пуши, това не е причина да се взривява бутилка в стая пълна с тежко болни пациенти. При всички положения прилича на човешка грешка.
kokoten

Рейтинг : 1106

27.11 2019 в 07:33 1
+ 2
- 0
...май някой е пушил....дано не съм прав...