Фишове и глоби за над 1,5 млн. лв. са връчени на ГКПП-тата за 20 дни

OFFNews 30 юни 2020 в 12:34 1458 0

За периода от 1 до 23 юни на водачи, преминаващи през граничните контролно-пропускателни пунктове са връчени 11 347 електронни фиша за над 1,5 млн. лв., предаде БГНЕС. 

Фишове, наказателни постановления за нарушения и документи за административни глоби за 1 530 154 лева са връчени чрез новата Автоматизирана информационна система „Граничен контрол“, разположена на основните гранични пунктове.

Чрез системата МВР има за цел да повиши събираемостта на наложените глоби от водачите, които искат да напуснат страната.

Според представители на опозицията в парламента с налагането на тази система се създава пречка пред напускащите страната и се възпрепятства тяхно основно право – на свободно движение в ЕС. Вътрешното министерство, обаче, категорично отхвърля тези обвинения. Според МВР служителите само връчват административно-наказателните постановления на водачите, като с това не ограничават свободното им придвижване.

При връчването на глобата тя не става автоматично изискуема, а има процесуалните срокове по влизане в сила, както и сроковете за доброволно заплащане. След изтичане на тези срокове глобата става изискуема като при незаплащане се отмена шофьорската книжка и автомобила се спира от движение на  до заплащане на глобата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови