Фронтът на огъня в Стара планина е над 10 км

Периметърът на огнената стихия в Рила е ограничен, а пожарът над Горно Краище е напълно овладян.

OFFNews 29 октомври 2019 в 14:29 2809 0

Продължава гасенето и пожарите, бушуващи в Стара планина, Рила и в близост до Разлог, съобщават БНР И бТВ.

Висикопроходими автомобили на горските стопанства са успели да достигнат до алпийската част в Национален парк „Рила“, където трети ден бушува огнената стихия, засегнала около 700 декара от защитената територия. Периметърът на пожара е ограничен и няма опасност да се разрасне.

"Можем да кажем, че е пожарът е локализиран. През нощта билната част е изгаснал, но все пак пуши на отделни места и охраняваме, защото излиза вятър и в такъв случай е опасно да не се възпламени", заяви пред "Хоризонт" директорът на защитената територия Красимир Андонов.

"Пожарът е локализиран. Днес атакуваме и през алпийската част с противопожарна техника. Ще пускаме линии с цел погасяване на огнища. Предполагам че в рамките на деня ще се справим“, обясни инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападното държавно предприятие. Дамянов допълни, че в гасенето участват над 180 огнеборци и доброволци. 

Пожарът над село Горно Краище, Разложко, е овладян напълно и очакванията са до обяд да бъде потушен. 60 декара с 40-годишни борови дървета бяха изпепелен. Засегнати са борови насаждения, залесени с противоерозионна цел. Бързото разрастване на стихията било причинено от силния вятър.

Междувременно се разраства пожарът, избухнал през почивните дни в Стара планина. Стотици декари сухи треви и храсти са изгорели в местността Клисура край Чипровци. Кметът Пламен Петков съобщи, че очакват хеликоптер и апелира към всички, които имат възможността да помогнат, да се включат в потушаването на пожара. Фронтът на огъня е над 10 километра. 

Мястото е труднодостъпно, а в помощ на пожарникарите, горските служители и доброволците, се е включила и военно формирование от Враца, съобщават от пресцентъра на МВР-Монтана.

Все още се разследват причините за пожара над Чипровци.  

Пожарът в Национален парк "Рила".

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови