Хората, атакували екипа на тв Bulgaria ON AIR, са близки на нападнатата адвокатка

Мая Младенова 19 октомври 2018 в 09:50 5993 1

Сергей Тодоров

Журналистическият екип на телевизия Bulgaria ON AIR е бил атакуван от близки на столична адвокатка, чието нападение отразявал.

Близките - двама мъже, вероятно са били афектирани от случилото се по-рано с адвокатката и затова са проявили агресия към репортера и оператора. Това разказа в ефира на телевизията репортерът Сергей Тодоров. Заедно с колегата си оператор Виктор Иванов той отишъл до кантората, след като полицията съобщава, че там е нападната адвокат Валентина Каменарска. Било след 19:30 и на мястото нямало почти никого. Екипът вече се подготвял да си тръгва, когато отпред спрял автомобил. От него слезли мъже и влезли в кантората. Журналистите се опитали да ги заговорят, като се извинили за безпокойството и обяснили защо са там. Тогава двамата мъже избухнали и започнали да бутат екипа. Операторът получил няколко удара в опит да предпази камерата. Екипът е без сериозни наранявания. Счупен е визьорът на камерата.

"Решихме да не отвръщаме на агресията. Искам да се обърна към тези хора: Ако някой журналист ви пита нещо, е достатъчно да кажете, че не искате да разговаряте", каза Сергей Тодоров.

Телевизията ще подаде жалба за нападението.

Investor Media Group публикува и позиция, с която обявява, че:

...се противопоставя на насилието и агресията, както към журналисти, така и към всеки един гражданин на Република България. Проявата на жестокост над екип на Bulgaria ON AIR e грубо посегателство не само над свободата на словото, но и над фундаменталното право на всеки един гражданин да бъде защитен. За да упражнява качествено професията си, журналистът трябва да задава въпроси, да търси и да получава отговори. Само по този начин медиите могат да гарантират, че обществото ще бъде добре информирано. Защото свободните медии са от особено значение за правилното функциониране на демокрацията.

Investor Media Group изразява пълната си подкрепа към колегите журналисти и към всеки, който е станал жертва на насилие, и се обявява против агресията, която разделя обществото ни всекидневно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови