Хората в Галиче на протест: искат промяна в закона и затвор доживот за убиеца на Андреа

OFFNews 14 януари 2020 в 10:06 4643 0

Жителите на Галиче се събраха на протест и поискаха промяна в закона и доживотна присъда за Аксел, който направи пълни признания, че е извършил убийството на 18-годишната Андреа. Те недоумяват как е възможно за толкова жестоко престъпление законът да предвижда само 5 до 12 години затвор.

Вчера стана ясно, че извършителят може да лежи максимум 12 г. в затвора, защото е малолетен.

„Хората са съпричастни с болката ми. Детето ми беше убито по най-бруталния начин. Ако нямах друго дете, нямаше да искам да живея. Трябваше да работя в чужбина, за да ги издържам. Държавата гони хората. Тук няма сигурност”, каза бащата на убитото дете пред Нова тв. Той допълни, че Андреа не е имала никакви отношения с Аксел. "Всички го знаят какъв е. Той е психически недобре”, допълни бащата. По думите му момичето е имало приятел, който също е в тежко състояние след случилото се.

Аксел е криминално проявен. Преди година той пребил жестоко жител на Галиче с камъни.

„Битият е с леки психически отклонения, но е безобиден. Обадих се на кмета. Полицията веднага дойде и го отведоха. Имам 4 внучки и се страхувам какво може да стане, ако излезе на свобода”, обясни Веселин.

Според местните цялото семейство на Аксел е опасно. „Баща му е същият. Насилвал е майка му. След 10 г. убиецът на Андреа ще излезе на свобода, ще създаде семейство и ще го възпита по същия начин. Ще има още почернени семейства”, недоволстват в Галиче.

Полицейското присъствие в Галиче беше засилено след убийството на 18-годишно момиче, за да се успокоят хората и за да се върнат редът и спокойствието в селото, обяви кметът Страхил Стоянов пред БНР.

Той беше категоричен, че засега не се усеща някакво напрежение в роднините на заподозряното за убийството 17-годишно момче.

„Трябва да има координация между органите на реда и кметовете на населени места, тъй като те най-добре познават хората“, добави Страхил Стоянов.

Делчо Митев, председател на Сдружението на кметствата в България, обясни, че на среща в Дирекцията на полицията през март е бил поставен въпросът за засилено полицейско присъствие в малките населени места, както и за поставяне на камери на невралгичните места.

Делчо Митев посочи, че в село Брягово, където той е кмет, има камери, но видеонаблюдението трябва да бъде разширено.

„Ако младшите полицейски инспектори отделят повече време на малките населени места, за които отговарят, а не стоят повече време в общинските центрове, където са полицейските управления, няма да има такива убийства като това в Галиче“, каза още Митев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови