Ивайло Спиридонов: До две седмици ще има шумна операция

Вилдан Байрямова 07 март 2019 в 17:22 6093 0

ОД МВР Кърджали

Снимка Вилдан Байрямова

Ще има шумни операции, дори и в близките дни, заяви днес в Кърджали директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. „Колко шумни – ще видите, когато се проведат. Даже в близко време ще има, до две седмици“, каза той.

Подробни данни за разследванията за корупция ще бъдат изнесени в отчета на дирекцията на 28 март. „В аванс мога да кажа, че се видяха доста операции, извършени от ГДБОП и Специализираната прокуратура, те бяха отразени в медиите. Това е една чувствителна тема, на която структурите, призвани да работят по тази линия, се опитваме да отговорим на обществените очаквания. Аз мисля, че се водят доста такива разследвания, ще има резултати и през тази година, ще има шумни операции“, посочи Спиридонов.

Запитан при какви обстоятелства в Испания са арестувани издирваните Маринела и Ветко Арабаджиеви и кой е Жоро Шопа, той каза: „Ако се поинтересувате за друго лице, и там можете да го намерите като връзка – Брендо“.

По-рано днес говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи, че в рамките на разследването са били получени доказателства за това, че най-вероятно семейство Арабаджиеви се укрива в жилище в близост до Барселона, което се ползва от българския гражданин Георги Семерджиев. Поради това Специализираната прокуратура е поискала чрез европейска заповед за разследване да бъде извършено претърсване на жилището, използвано от този български гражданин.

„Прокуратурата днес беше уведомена за това, че испанските власти в изпълнение на българската европейска заповед за разследване са предприели действия. Тази сутрин два екипа от испанските съдебни власти са предприели действия по навлизане в този имот на две различни основания. Едното е искане за задържане на българския гражданин Семерджиев от швейцарските власти. Вторият екип е предприел действията, поискани от българската прокуратура по претърсване на имота. На практика с влизането на екипите в този имот са установени на място лицата, които ние издирваме с европейска заповед за арест, тя е била задействана и лицата са задържания и по нея”, посочи още Арнаудова.

На въпрос за т.нар. „руска перачница“ „Тройка Диалог“ Спиридонов каза, че няма да говори за конкретни случаи и че „вероятно донякъде“ е запознат с международното разследване, извършено с участието и на български журналисти от сайта „Бивол“. 

Областният директор на МВР в Кърджали Венцислав Момчилов заяви, че „по темата за корупцията - има 4 такива дела“ на местна територия. „Те касаят предложени подкупи на полицаи, приключени са по бързите производства. Лицата, предложили подкупите, са задържани за срок от 24 часа. Разследванията за корупция по етажите на властта не са наш приоритет и не са в нашата компетенция“, уточни Момчилов. Той съобщи, че в Кърджалийска област през миналата година са извършени 799 престъпления, от тях 492 са разкрити, а с 6% е скочила разкриваемостта. Поради това Спиридонов постави много добра оценка на дейността на полицията, но препоръча по-сериозни усилия срещу икономическите престъпления.

За представянето на отчета на местната дирекция бе пристигнал и зам.-директорът на ГД „Гранична полиция” старши комисар Светослав Манолов. Той обаче отказа да коментира предотвратения палеж на сградата на ГПУ във Видин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови