Избягалият затворник се опитал да вземе заложник преди да бъде заловен

OFFNews 23 юни 2018 в 21:32 5585 4

Избягалият затворник Борис Иванов се е опитал да вземе заложник преди да бъде заловен от полицията.

Това се разбра по време на пресконференция на ръководството на МВР в Ловеч след мащабната операция по залавянето на беглеца.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев обяви, че въпреки огромното напрежение и натиска върху органите на реда, те са успели да заловят избягалия затворник Борис Иванов. "Един рецидивист, изнасилвач, обирджия е хванат. Да са спокойни - събота, неделя... Така действа системата, така ще работим и занапред", заяви той, цитиран от БНР.

Иванов е задържал възрастна жена, която живеела на края на селото, за да уплаши жителите на Летница. "Тя дава сигнал с жест към районния инспектор, който тя познава и реално той по тези жестове разбира, че тя всъщност е заплашена", обясни главният секретар на МВР Младен Маринов.

"Така действа системата, така ще работим и занапред спрямо всички, които нарушават правилата. Само за два дни, около 52 часа ни бяха необходими за издирването. Благодаря на всички, които участваха в операцията.Бяхме критикувани, че използвахме много сили, но те бяха необходими. Важно е да подчертая, че критиките, които чувахме, демотивират състава, служителите са пресирани и под излишен натиск, когато работят усърдно. На практика, предприети и извършени са всички необходими действия, които невинаги може да бъдат оповестявани и обяснявани, но се вършат. Нека има критики, но по-внимателни, за да могат професионалистите да работят спокойно", заяви министърът.

Радев разказа и как е протекло издирването. По думите му вчера МВР са получили сигнал по-конкретен сигнал къде се намира Иванов и незабавно е била организирана мащабна операция с целия ресурс на ОДМВР, СОБТ, Дирекция „Жандармерия“-ГД „Национална полиция“.

"Проверени бяха много места, в определен момент служебните кучета попаднаха на следа и колегите работиха цяла нощ. Сутринта получихме сигнал на тел. 112 от жител на Летница, че беглецът е забелязан в необитаема къща в града. Към мястото са насочени повече сили и случаят се е развил динамично - беглецът е осъществил отвличане на възрастна жена в опит да се застрахова срещу действията на служителите на МВР, използвано е огнестрелно оръжие за респектирането му и я е оставил. Продължил е бягството си и след бързи действия на СОБТ, е задържан. Няма пострадали. В резултат на действията на жандармеристите, е предотвратено отвличането на жената и евентуална заложническа криза. В момента, в който е осъзнал, че е разпознат, беглецът панически обмислил тактики за спасяване – вижда жената, която живее в края на населеното място, но тя успява да даде знак с жестове на районния инспектор, че е застрашена и той е реагирал много адекватно. Опитал отново да избяга и след бързи тактически действия на СОБТ, беглецът е задържан. СОБТ не се използва само за обезвреждане и в случая работата им допринесе издирваният да не извърши друго престъпление", каза Радев.

Полицията ще анализира действията на беглеца. Според първоначалната преценка на МВР най-вероятно той не е имал предварителен цялостен план.

Вероятно на Иванов ще бъде повдигнато и ново обвинение - за опита за отвлизане на възрастна жена. В момента той се намира в Районното полицейско управление в Ловеч при засилено полицейско присъствие

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5800

4

Тито

24.06 2018 в 11:37

Здравей Стефане, квалификацията ти е точна и се забелязва от всички, това което обаче ти убягва от полезрението е факта ЧЕ!!! от 1985 година мастити Български магистрати започват методично дза РАЗРУШАВАТ законодателството на Народната Републиказа да подпомогнат отвратителното разграбване което е предстояло. За целта службите са разрушени почти на 100% а за защита на истинските престъпници се създадоха групировките

5800

3

Тито

24.06 2018 в 11:24

Избягалия затворник не се е ОПИТАЛ а е ВЗЕЛ заложник , чудно ми е от къде изникна тази квалификация "опитал".

23293

1

Стефан

23.06 2018 в 22:33

ВСИЧКИ служби на ДЪРЖАВАТА слещу ЦЯЛ ЕДИН дебил?
Пичове, а колко часа ще ви трябват срещу нормално подготвен един диверсант? А срещу група?
Срещу пробив на границата? Срещу АЕЦ, след местният пешко?
Как ще спрете просто умен човек, който е решил да прави глупости? Щом не можете да спрете даже селски клоун.