Издирваният Веселин и 53-годишна жена са жертвите от взрива в блок във Варна (обновена)

OFFNews 16 януари 2020 в 09:36 6199 0

Снимка БГНЕС

Установена е самоличността на двете жертви на експлозията в блок на улица "Владислав Варненчик" във Варна, съобщи окръжният прокурор Красимир Конов.

Едната жертва е 53-годишна жена. Другата е издирваният 66-годишен Веселин Димитров, който живеел с партньорката си в жилището, откъдето е тръгнал взривът. Димитров е трябвало да се изнесе в нощта на експлозията заради ограничителна заповед, издадена заради домашно насилие.

"Разполагаме с доказателства, които могат да бъдат счетени като косвени и касаят самоличността на жертвите. Изчакваме заключението на ДНК експертизата", обясни прокурорът. 

По думите на окръжния прокурор загиналите са открити в два съседни апартамента, всеки от които е напълно унищожен, срутени са дори преградните стени. Починалата жена е съседка на Веселин Димитров.

При взрива в ранните часове на 13-и януари загинаха двама души, а над 10 бяха ранени. Няколко семейства са настанени в общински жилища, тъй като домовете им са унищожени или са със значителни щети.

Причините за взрива все още се изясняват. По думите на прокурор Конов става въпрос за т.нар. обемен взрив без изявен епицентър. Такъв може да бъде причинен от леснозапалими вещества в голяма концентрация в затворено помещение. Разследващите са установили, че два дни преди трагедията Димитров е купил 30 литра бензин и 11 литра газ.

"Все още не е ясно кой е извършителят, разследват се няколко версии. Може да се каже, че в жилището е имало лесно запалими вещества, но все още няма потвърждение дали е имало взривни вещества или не", заяви още окръжният прокурор на Варна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!