Как КАТ ще ни събира глобите и кога ще ни връща на границата

Ще се проверяват и пътниците на границата за невръчените фишове, които ще им се дават

Георги А. Ангелов 11 юни 2020 в 14:40 13077 0

Инспектор Иво Писанов

От следващата седмица шофьорите, които имат връчени, но неплатени фишове за пътни нарушения, няма да могат да напуснат страната с кола преди да ги платят. Ако имат фиш, който не им е официално връчен, това ще става на гранично-пропускателния пункт и срокът за плащане започва тепърва да тече. Пътниците също ще бъдат проверявани и ако имат невръчени глоби, ще ги получават от пътните полицаи на границата.

На водачите и пътниците, които преминават през Калотина, а от другата седмица през основни 7 ГККП (от общо около 18 сухоземни - бел. ред.), се правят проверки за невръчени електронни фишове и неплатени задължения по Закона за движение по пътищата.

Какво трябва да знаем, ако излизаме с автомобил от България?

Мога ли да мина граница, ако имам неплатена глоба?

Зависи дали глобата ви е връчена или не. Ако е връчена, ще трябва да я платите, ако срокът за това е изтекъл. Ако не сте уведомен и не знаете, че имате глоба, тя ще ви бъде връчена на границата и върху нея трябва да пише какъв е срокът за плащане.

Какво е връчен електронен фиш?

При нарушение, установено и заснето с мобилна/стационарна камера, за което не се отнема книжка или контролни точки, се издава електронен фиш. Той се връчва на собственика на МПС-то или представляващия юридическото лице, което е собственик, с препоръчано писмо с обратна разписка или чрез длъжностно лице. Фишът трябва да бъде издаден не по-късно от една година от заснемане на нарушението. Ако знаете, че имате глоби, но не сте сигурни колко дължите, можете да проверите през сайта на Пътна полиция.

Какво става, ако вече имам връчен фиш?

„При преминаването през пункта на автомобили техните водачи и пътници се проверяват автоматизирано за наказания по Закона за движение по пътищата. Ако се установи, че имат, се прави детайлна справка. При наличие на невръчени документи, те се връчват, а ако имат неплатени задължения, се изисква плащането им“, обясни инспектор Иво Писанов от отдел „Пътна полиция“.

Шофьорите с връчени фишове ще бъдат отбивани встрани и ще имат два часа да платят чрез ПОС терминал на граничния пункт. В случай че решат да не плащат глобите, ще им бъдат отнети книжката и талонът, а ако колата, която шофират, е на тяхно име, тя ще бъде спирана от движение.

Ако карам чужда кола?

"Ако кара чужда кола и има глоби, също трябва да ги плати. Всички МПС-та и пътниците се проверяват, ако към тях има невръчени електронни фишове", обясни Писанов. Според него системата не е нова, тя е използвана и досега, но по пътищата. Разликата между контрола на ГКПП-та и този по пътищата е, че по граничните пунктове има инсталиран ПОС терминал и този, който има задължения, може да плати глобите, а на пътя директно му се отнема книжката.

Ако не работи ПОС терминалът?

Ако не работи ПОС терминалът, този, който дължи глоби, ще трябва да намери начин да си ги плати, като това може да стане по банков път, през фирми посредници, през портала на МВР, както и с онлайн банкиране. Няма да се позволява плащане в брой.

Това не е ли ограничаване на права?

Според Пътна полиция не се ограничават правата на гражданите за свободно движение, тъй като те не се връщат и всеки може да продължи пътя си, но хората, които имат задължения и влезли в сила глоби, нямат правото да шофират.

Обжалвал съм фиш, трябва ли да платя?

Обжалваните фишове и глоби изпадат от системата за проверка на задължения, поясниха от МВР. За тях не би трябвало да се плаща. 

Адвокати предричат бум на дела срещу МВР

Бум на дела срещу МВР заради новата политика за събиране на глоби и проблемите в системата на Пътна полиция за проверка на глоби и системата на връчвания, предрекоха юристи, с които OFFNews разговаря. "Ще има дела и ще трябва да плаща МВР по някои от тях", каза адвокат Емил Георгиев. Той обърна внимание, че в момента системата в сайта на МВР, в която можеш да провериш дали имаш глоба, не работи както трябва и хората са поставени в положение да не знаят дали имат глоба или не. Системата на държавата за връчване на глоби и други документи също не функционира добре. "Може да нямаш пари да платиш. Или пък да се окаже, че не е правилно наказанието. Често хората не си носят банковите извлечения за платените глоби", каза Георгиев. Той вижда възможност за дела за причинени болки и страдания и за пропуснати ползи срещу МВР. Георгиев вижда изхода в надеждна система на Пътна полиция, в която гражданите да могат да проверяват задълженията си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови