Кандидатурата на новия МВР министър виси на косъм след ареста на журналисти

Юлиан Христов
14 септември 2018 в 14:20 | 13913 |6
Кандидатурата на новия МВР министър виси на косъм след ареста на журналисти
Кандидатурата на новия МВР министър виси на косъм след ареста на журналисти

Главният секретар в оставка и кандидат за министър на вътрешните работи Младен Маринов е координирал операцията на ГДБОП и ОДМВ-Перник, при която бяха арестувани журналисти. 

Както стана ясно по-рано днес Димитър Стоянов от "Биволъ" и негов румънски колега Атила Биру от изданието RISE Project. Подобни операции не минават без санкцията на главния секретар на МВР. Макар и в оставка, Маринов продължава да изпълнява функциите на главен секретар и би трябвало да е дал зелена светлина за провеждането на операцията по сигнал на журналистите. На 11 септември те уведомили ГДБОП, че имат сигнал предстоящо унищожаване на материали, свързани с обществени поръчки. 

Според лидера на ДСБ Атанас Атанасов няма никакво съмнение, че операцията е съгласувана на най-високо ниво. "За да отиде една национална служба, каквато е ГДБОП и да отиде на територията, координацията минава по закон през главния секретар на МВР. Това е една от основните задачи на главния секретар на МВР - координацията в системата", обясни Атанасов.

По думите му Маринов вече е в оставка, след като е заявил да напусне поста си, както става ясно от решение на правителството от сряда. В него е посочено, че Маринов е посочил като мотив лични причини. Според Атанасов най-разумното действие в момента е указът за освобождаването му да бъде подписан и Маринов да бъде оттеглен като кандидат за вътрешен министър.

По-рано днес пред Бивол директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов е обявил, че арестът на журналисти било грешка. Според обясненията му причината е "лоша комуникация с местната полиция, обезпечила местопроизшествието".

В понеделник от 18.00 часа пред Министерския съвет е планиран протест в подкрепа на свободата на словото.

Около кандидатурата на Маринов се завъртя интрига, с която рокадите в кабинета не бяха гласувани в четвъртък. Като причина за това от ръководството на Народното събрание посочиха неподписан президентски указ, с който Маринов да бъде освободен от поста главен секретар на МВР. Към момента от президентството не са уточнили защо указът не е подписан, но според Закона за МВР държавният глава не е обвързан със срок. Според решението на правителството, което изпрати предложение до президента да издаде указ за освобождаването на Маринов, напускането на поста са свързани с лични причини.

Препоръчани материали
ЛАФЪРДИЕВ

Рейтинг : 829

15.09 2018 в 11:35 6
+ 0
- 0
Въй, въй, ама и въх.. И такваз позорна за България информация в световните медии.. Баш га ДА СЕ СВЕТИ ИМЕТО му ша засвети в ООН-то... Ама тя БСП, Курнелия и т.н. са виновни, че още от времето му на ГЛАВСЕК на МВР-то новата ни "полиция", заработи пак кат народната милиция... Кой друг вече 14 година е рИформирал тъй успешно МВР-то? Я посочете - има ли друг кат него.. С такъв ръководен стаж в него..Па и химна на Веско Мариновия си припомнете.. И Цвъцкото и ШМАТКАТА..
Hihi1981

Рейтинг : 3569

15.09 2018 в 10:03 5
+ 2
- 0
Грешка било??? Грешката е вярна!!!
Светлоносец

Рейтинг : 913

14.09 2018 в 21:45 4
+ 0
- 0
Борисов поиска оставките на трима министри, парламентарната група на ГЕРБ е против оставките. Предложените новите министри , нещо не стават, тия предложения са по зле от фал старт на финал на олимпиада, вие си изберете дисциплината , дали е дълга или спринтова. Не се разбира, парламентарната група на ГЕРБ бойкотира Бойко, както казва Волен, или Бойко сам прави грешки с избора си. При трима кандидат министри, двама да са на кантар, е много нестабилно това правителство, при това стабилно управление. То бива зрелища за народа, обаче на мен ми идва в повече.
Да не забравяме основната Причината за тези оставки - ТОВА Е НЕЛЕПАТА СМЪРТ НА 18 ЖЕРТВИ, ВСЛЕДСТВИЕ НА БЕЗДЕЙСТВИЕТО НА ИНСТИТУЦИИТЕ В ПРОДЪЛНЕНИЕ НА ГОДИНА , ЗА ГАРАНЦИОНЕН ПЪТЕН УЧАСТЪК. Сякаш жертвите са забравени и никой не ги споменава.
aviatora

Рейтинг : 5021

14.09 2018 в 16:25 3
+ 3
- 0
Този , който нареждаше по времето на протестите срещу поредното престъпното правителство на Орешарски да бият протестиращите и да ги заснемат с видеокамери .
безпартийна

Рейтинг : 665

14.09 2018 в 16:08 2
+ 14
- 0
И този смешник Младен Маринов ще го правят министър.
кумчо вълчо

Рейтинг : 866

14.09 2018 в 14:42 1
+ 15
- 0
Ами имаме си диктарура, официално вече! Туй е положението.
Страна от ЕС в която МВР и цялата дъжвавна власт са смата мафия. Е каккво очаквате, да се покае и да прживее катарзис ли :)