Край на огнената криза в Самотраки: фериботът тръгва днес

OFFNews 14 август 2019 в 11:04 1935 0

Наближава краят на кризата на гръцкия остров Самотраки.

Днес около 12 часа фериботът "Андрос Джет" тръгва от остров Наксос към Самотраки, съобщи пресцентърът на Министерството на външните работи. Очаква се той да пристигне на пристанище Самотраки в 22 ч., откъдето ще натовари пътници и леки автомобили и ще отплава към Александруполис.

Корабът „Зефирос", само за пътници, ще изпълнява следните курсове:

Самотраки – Александруполис – 15:30, 20:30

Александруполис – Самотраки – 13:00, 18:00

Корабът „Анакс" ще превозва само автомобили в следните часове:

Самотраки – Александруполис - 12:00, 21:00

От Александруполис вече е отплавал ферибот само за доставка на острова на стоки, чийто недостиг започва да се чувства на остров Самотраки.

Фериботът „Андрос Джет" се очаква да пристигне в Самотраки във вечерните часове. Ако условията позволяват, фериботът „Андрос Джет" ще направи следващо пътуване до Самотраки веднага. В четвъртък, 15 август, корабът ще изпълнява толкова маршрути, колкото е необходимо, за да облекчи ситуацията на остров Самотраки, уверяват от Външно и напомнят, че този кораб не може да превозва камиони.

Откъснатият от света остров вече изпитва остра нужда от почти всякакви продоволствия. По тази причина фериботът „Анакс" започва от 14 август да превозва камиони с продоволствия от пристанището в Александруполис, предназначени за Самотраки.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обръщат към екипите на местните власти на пристанището или да се свържат с Генералното ни консулство в Солун на телефони: +30 2310 829 210; +30 2310 869 520.

Около 1500 туристи, включително българи, бяха блокирани на острова в началото на седмицата. Фериботните връзки бяха прекъснати вследствие на пожара на острова. Хората, чиито резервации вече бяха изтекли, напуснаха хотелите си и се наложи да спят в автомобилите си или по пейки на улицата. Със задълбочаването на кризата българското МВнР им осигури безплатни подслон и храна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови