МВР: Шофьорите не си попълват правилно документите за глобите. Стават грешки

OFFNews 15 юни 2020 в 17:21 9405 3

Снимка МВР

Частни са случаите, при които шофьори са заплатили глобите си, но това не е отчетено в системата на МВР и "Пътна полиция". Това стана ясно от думите на инспектор Иво Писанов по повод репортаж на Нова тв. 

Хората се оплакаха, че са заплатили глобите си след връчване на електронни фишове, но след проверка се оказва, че те не са отразени в системата. Друг човек разказа, че е продал автомобила си преди 5 г., но вече два пъти получава фиш за превишена скорост. 

Инспекторът разясни по какъв начин ще работи новата система за проверка на водачите на 8 основни ГКПП в страната. От 3 юни на "Калотина" шофьорите се проверяват за неплатени глоби. Очаква се тази седмица да заработи на пунктовете във Видин, Русе, Силистра, Гюешево, Маказа, Капитан Андреево и Лесово. 

Според Писанов вината е у хората, защото допускат много грешки, когато попълват платежните нареждания. "Това са частни случаи и обяснението е много лесно. Гражданите допускат множество грешки, попълват на определени полета неправилни неща. Например, основанието за заплащане е номерът на електронния фиш, а не името на нарушителя. Задълженото лице не е този, който заплаща, а този, на когото е издаден фишът. В над 90% от случаите това е причината", отбеляза той. 

Писанов обясни, че на страниците на МВР и "Пътна полиция" са дадени указания как точно се попълва платежното нареждане.

По думите му трябва да се прави разлика между дължима глоба и електронен фиш. Дължимата глоба е дължима, след като се връчи документът, с който се налага глобата. Проверката на портала на МВР е за дължими глоби. "При положение, че не ви е връчен електронния фиш, не дължите глобата. След като се връчи обаче, има 14-дневен срок, в който може да заплатите 70% от стойността й. В този срок глобата може да бъде и обжалвана, а след това започва да тече едномесечният срок за доброволно заплащане. Грешката е на хората", повтори Писанов. 

Назад във времето е имало грешки, които са допускани от системата, но те са заради това, че не е имало електронно обвързване между системата на МВР и системата на НАП, смята той. 

"Ние можем да проверим и със съответните платежни нареждания, с които са заплатени глобите дали наистина е така. При положение, че хората имат документ за това, не отнема повече от 3 минути да се провери и отрази. Отразяваме глобата като платена", заяви инспекторът. 

Според него насоката не е толкова към дължимите глоби, а към връчването на административно-наказателни документи.

За проверката на пътниците инспектор Писанов отговори така:

"Проверяват се и пътниците, и водачът. Когато има невръчени електронни фишове, те се връчват. Това не означава, че хората не могат да продължат. С връчването започват да текат срокове. За пътниците няма никакъв проблем, ако се установят неплатени глоби - ние ги предупреждаваме, че дължат тези суми, имаме възможност да им връчим призовки да се явяват в съответното поделение на МВР. Това става, ако имат неполучени наказателни постановления. Ако пък имат издадени електронни фишове, които не са връчени, ние ги връчваме. Няма да бъдат спирани на границата и няма да се налага да плащат на място." 

Лицата, при които се установи, че имат невръчена глоба или такава с изтекъл срок за плащане, са отделяни от основната колона от чакащи автомобили, обясни още той и допълни, че "Пътна полиция" се старае да избегне създаването на опашки. "Опитът от ГКПП "Калотина" ни показа как трябва да процедираме и как трябва да действаме", твърди инспекторът. 

Ако водачът на автомобила е и негов собственик и откаже да заплати глобата си, колата се спира от движение, книжката и свидетелството за регистрация се отнемат. "При положение, че е стигнало дотам лицето да има незаплатени глоби, означава, че той е недобросъвестен и не си е изпълнил задължението да плати тези глоби", смята инспектор Писанов.

От думите му се разбра, че водачът трябва да си осигури място за паркиране, за престой или за репатриране. "Всичко е за сметка на шофьора, който не си е заплатил глобата", коментира той. 

За заплащането Писанов заяви, че каналите са много - "ПОС терминалът е начинът за плащане, който сега въвеждаме. Иначе тези задължения могат да се заплатят онлайн, през интернет банкиране, през портала на МВР, на гише в банка. Когато някой заплати, автоматично се отразява заплащането в нашата система". 

По никакъв начин това не е репресия, ние не спираме хората да напускат страната. Целта е превенция, категоричен е инспекторът.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3810

3

Пенчо бре

16.06 2020 в 07:31

Да ги изпратят при грамотни милиционери, за да ги обучат!

15914

2

поп Дръвчо

16.06 2020 в 00:13

Няма по-висш и по-низш закон. В случая едното е материален, а другото процесуален закон.

Ама всичкото това са несъществени неща.
Същественото е, че на администрацията винаги са и виновни гражданите когато нещо не е наред.

6774

1

ЛАФЪРДИЕВ

15.06 2020 в 22:28

Закона за административните нарушения и наказания... Него кучета го яли..
Какво от това, че е по-виШ от ЗДвП-то.. За полицай-милиционерите с ПУЦ на МВР..