Масови ремонти в арести и затвори след шума около Иванчева и Банева (снимки)

OFFNews
22 август 2019 в 15:45 | 4580 |0

Нови ремонтирани помещения на ареста към Сливенския затвор бяха открити днес.

Това е само един от няколкото ареста и затвори в страната, в които се правят или предстоят ремонти в идните месеци, става ясно от съобщение на правосъдното министерство.

Темата за лошите условия в местата за лишаване от свобода излезе на дневен ред около ВИП арестантите Десислава Иванчева, Биляна Петрова и семейство Баневи.

Бивше котелно помещение в двора на женския затвор в Сливен е преустроено в модерна двуетажна сграда, която отговаря на съвременните изисквания, съобщават от Министерството на правосъдието. Досега арестът в Сливен се помещаваше на последния етаж на сградата на ОД на МВР в града.

Новият арест разполага с 20 жилищни помещения и е с капацитет до 40 задържани лица. Три от помещенията са обособени за задържани непълнолетни девойки, жени и непълнолетни момчета. Всяка от стаите разполага със самостоятелен санитарен възел, неограничен достъп до течаща вода, система за повикване и сигнализация при нужда, както и съвременна противопожарна инсталация, разясни при откриването началникът на затвора в Сливен старши комисар Йордан Данев.

Снимка: Министерство на правосъдието

На церемонията присъстваха заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов, изпълняващият длъжността главен директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ старши комисар Ивайло Йорданов, областният управител на Сливен Чавдар Божурски, представители на местната законодателна, съдебна и изпълнителна власт. 

Снимка: Министерство на правосъдието

Помещенията, които са с осигурен достъп до пряка слънчева светлина, са снабдени още със система за вентилация и система регулиране на температурата в режим отопление и охлаждане. Новият арест разполага с две самостоятелно обособени места за престой на открито и със зала за свиждане, която осигурява пряк визуален контакт между посетители, задържани и служителите с надзорно-охранителни функции.

Снимка: Министерство на правосъдието

При откриването днес заместник-министър проф. Проданов изтъкна, че работата за подобряване на материалните условия в затворите и арестите ще продължи.

Темата за лошите условия в местата за задържане под стража стана актуална в последната година покрай ВИП арестантите Десислава Атанасова, Биляна Петрова и семейство Баневи.

В момента тече ремонт в затворите в Пазарджик и в Бобов дол. За тази година освен това са предвидени преустройства на арести и пробационни служби в Добрич и Благоевград. Проф. Проданов посочи още, че по линия на новия програмен период на Норвежкия финансов механизъм се работи върху проектирането и изграждането на обучителен център с пилотен затвор към него, който се предвижда да бъде до Самораново (община Дупница). Ще бъдат реновирани още затворнически общежития и да бъдат създадени преходни отделения или т.нар. half way houses за адаптация на затворници.

По линия на Норвежкия финансов механизъм през 2013 г. в Сливенския затвор бе извършен ремонт и преоборудване на медицинския център и отделението за майки с деца, като помещенията бяха изцяло приведени в съответствие с национални и европейски изисквания за здравно обслужване на осъдените, а през 2017 г. корпусът на затвора бе основно ремонтиран.

Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !