Министър Аврамова: 96% от катастрофите са заради шофьорите, не заради лоши пътища

OFFNews 29 юни 2019 в 11:56 4689 1

611 души са загинали, близо 8500 са ранени при 6684 катастрофи в страната през миналата година.

Стряскащите данни съобщи министър Младен Маринов на международната конференция "Ефективни модели и инструменти за повишаване на безопасността на транспортната система", по повод Деня на безопасността на движение по пътищата. 

Основната дейност, която осъществява МВР, е контролът и той е многократно засилен, заяви министър Маринов, цитиран от БТА.  Той съобщи, че през годината са регистрирани и са наложени санкции за над 1 300 000 нарушения по пътищата и това показва, че водачите на МПС не са на нужното ниво на дисциплинираност и на толерантност към останалите участници в движението. Работи се по промяна на Закона за движението по пътищата и с тези промени се надяваме да подобрим възможностите за по-добър контрол и за по-добра превенция на всички институции, отбеляза вътрешният министър. 

Той информира, че се създава оперативен център, като целта е да се намали до минимум времето за реакция както за превенцията, така и след пътни произшествия и при кризи на пътя. Купуват се нови камери, които автоматично регистрират високата скорост, но и констатират други нарушения по пътищата, съобщи министър Младенов. Той добави, че ще бъдат купени и още технически средства, като много важно е създаването на Единен център за обработка на нарушенията по пътищата. По този начин ще се осигури 50 процента повишаване на ефективността при работата на пътните полицаи и при обработката на нарушенията. В този център това ще става автоматично и ще има повече време за контрол на пътя, обясни вътрешният министър.

За съжаление през последния месец има тревожно повишение на пътните инциденти и статистиката показва, че това са предимно млади хора - 18-, 19-, 20-годишни, каза министър Маринов. Той уточни, че причините за тези катастрофи са несъобразената скорост и недоброто владеене на автомобила, които довеждат до челни сблъсъци и до удари в дървета и стълбове по пътя.

96 процента от пътните произшествия у нас са заради нарушения на водачите. Малък е процентът на катастрофите, станали заради пътните условия, заяви министърът на МРРБ Петя Аврамова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

29.06 2019 в 15:59

Яко, а? Те водачите са виновни, корупцията в милицията и катастрофалната им организация на работа нямат нищо общо.

Днес сутринта двама пияни без книжки са се праснали в Шумен. То е контрол, то е чудо - ако бяха малко, нямаше да се намерят един друг.