Младен Маринов: Борбата с битовата престъпност е приоритет №1 на МВР

OFFNews 29 май 2020 в 11:15 2461 0

Борбата с битовата престъпност е основен приоритет в работата на МВР. Ежедневно на територията на страна се провеждат съвместни операции на полицията и прокуратурата. Защитата на живота и собствеността на българите е основна задача на министерството. Така отговори министърът на вътрешните работи Младен Маринов на въпрос, зададен от народен представител от БСП по време на парламентарния контрол. 

Маринов подчерта, че направеното от полицаите и прокурорите вече дава резултати. Министърът коментира и намалялата битова престъпност в Хасковска област. За периода от януари до 20 май 2020 г., сравнен със същия през 2019 г., престъпленията в района са намалели с 10%. С 9% пък е увеличена разкриваемостта на тези престъпления. 

Министърът на вътрешните работи коментира и случая от 12 май в село Браница, където беше нападнат възрастен мъж, а областта беше посетена от главния прокурор Иван Гешев. Извършителят е задържан и е с наложена постоянна мярка "задържане под стража", добави Маринов. Той заяви, че задържаният се разследва и по други две производства. 

По думите му всеки месец се провежда поне по една специализирана операция по линия на битовата престъпност на територията на Хасковската дирекция. 101 хиляди лица и над 56 хиляди превозни средства са проверени, образувани са 96 полицейски преписки и 272 бързи досъдебни производства.

Сериозно намаляване на битовата престъпност се наблюдава в цялата страна след въвеждане на извънредното положение, сочат анализи на МВР. "Възстановяваме интензитета на операциите от преди извънредното положение", съобщи Маринов.

Междувременно от днес КАТ започва акция срещу нарушителите на пътя. Полицаи ще следят за нарушители в малките населени места. Ще се налагат глоби с акт и фиш за всички нарушения на правилата за движение. 

Ще се следи приоритетно за агресивно поведение на пътя, неправилно изпреварване, употреба на алкохол и наркотици. От 13 до 20 май в цялата страна имаше засилен контрол за спазване на скоростта, пише БГНЕС.

Ще бъдат оповестени и данни за броя на шофьорите, засечени от радарите с превишена скорост. Само за четири дни от 8 до 11 май бяха установени над 10 000 нарушения на правилата за движение

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови