Мутираха и телефонните измами: версията вече е коронавирус у скъп роднина

В България вече има първи задържан за разпространение на слухове за Covid-19

OFFNews 16 март 2020 в 09:41 4832 0

Покрай пандемията от коронавирус телефонните измами у нас се видоизмениха и лъжците смениха версията: с жален глас обясняват как наш скъп, близък човек е болен от коронавирус и му трябват много пари за скъпо лечение, като тук има известни вариации - то може да е във или извън болница.

За "мутацията" на телефонните измами разказа тази сутрин вътрешният министър Младен Маринов в интервю за bTV и предупреди хората да се се поддават на тази манипулация и да не дават пари.

Извън това вече има задържан за разпространяване на слухове, че в едно училище в Пловдив има 100 заразени с Covid-19.

"Има задържан, който е разпространявал слухове, че в едно училище в Пловдив има 100 заразени с коронавирус, но ръководството на учебното заведение крие това. Той е задържан и искам са предупредя всички, че в такава ситуация не бива да си играят със страховете на хората. Следим и онлайн пространството. Ситуацията е идеална среда за измамниците. Имаме единични такива случаи. Има изготвени указания от МВР, които се разпространяват към гражданите, за да им дадем съвети по отношение на ситуацията в момента. Схемата е старата – имате близък, който се нуждае от скъпо лекарство за коронавирус или трябват пари, за да бъде настанен с болница. Хората не могат да преценят ситуацията заради страха и те се доверяват", посочи той.

Петима души в София не са спазили наложената им карантина - стана ясно още от думите на министъра.

"Призовавам всички да се прилагат всякакви мерки за ограничаване на такива случаи на нарушаване на карантината!“, апелира той.

"Полицаите работят в непредвидима среда и имат маски и ръкавици за защита от вируса. За полицаите, които се налага да работят в доказано заразена среда, има и предпазни костюми. Предстои да дойдат и нови доставки на предпазни средства. Има достатъчно предпазни средства за всички, които работят на първа линия“, каза още министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!