Напрежение край Кърджали след нощните погроми в Черноочене и близки села

Два партийни щаба се атакуват с обвинения, прокуратура и полиция не виждат политически мотиви

Вилдан Байрямова 29 октомври 2019 в 15:22 8918 0

Снимка offnews.bg

Сигнал за нарязани гуми на автобус, разбити врати на две помещения в Черноочене, счупени стъкла на три сгради на кметства в общината, е подаден тази сутрин към 8 ч. в ОДМВР-Кърджали, съобщиха от регионалния пресцентър.

По-късно се оказа, че пораженията са далеч повече, а и криминалната линия се сблъска с политическата. Извършват се огледи, образувани са досъдебни производства, издирват се извършителите на невиждания погром, в който осъмнаха местните жители. Иззети са записи от камерите за видеонаблюдение.

На място бяха областният директор на МВР Атанас Илков, окръжният прокурор Желязко Стефанов, депутатката от ДПС Адлен Шефкед. Организирани са оперативно-издирвателни действия за установяване на извършителите. Преди минути в Черноочене пристигна шефът на полицията в Кърджали Атанас Илков.

„Вандалите са вилняли през нощта срещу вторник между 3 и 4 ч., когато дойдохме на работа в общината, отпред пушеха подпалени пластмасовите контейнери и автомобилни гуми. Изпотрошени са стъклата на много сгради не само в административния център Черноочене, но и на кметствата в селата Житница, Водач, Дядовско и Минзухар. Категоричен съм, че подбудите са политически, а деянието – криминално“, заяви пред OFFNews преизбраният общински кмет Айдън Осман.

Според него е имало опит за умишлен палеж и на общинската сграда в Черноочене. Той допълни, че има сериозни поражения на автогарата, по офисите на БТК и ЕВН, частни фирми, автосервизи, а 5 автобуса са осъмнали с нарязани гуми, поради което децата днес не са стигнали до училищата.

Кметът заподозря децата на опонента си от ГЕРБ Ниязи Раиф, който изгуби изборите. Айдън Осман подчерта, че снощи на територията на общината не е имало нито една патрулна кола на полицията и обвърза това с предизборна проява от миналата седмица.

„Имаше насрочен митинг на ДПС и забрана за такава проява на ГЕРБ. Въпреки забраната обаче те си го проведоха и нарочно, за да провокират напрежение, спецчасти прекараха 35 души през нашия митинг, които се включиха в техния“, коментира кметът. Запитан защо е била наложена забраната за проявата на другия щаб, той каза, че съображението било да няма паралелни митинги. „Башибозук, вандали, лумпени, толерирани от полицията, това е. А то е провокация към цялото общество“, заключи Осман в първия ден на 6-ия си мандат.

Той е убеден, че разпилените на пътя гуми са изнесени от автосервиз, наредени са до бордюрите и са правени опити да бъдат запалени . „Хора от ГЕРБ са заплашвали семейства в общината. Имаме записи от разговорите“, увери Айдън Осман.

А в Черноочене наистина е сътворен погром – цялата централна улица, която де факто е част от международния път за Гърция през Маказа, е осеяна със стотици автомобилни гуми, личат останки от запалените. В момента вървят огледи и оценки на щетите.

„Нямам никаква вина. Тази сутрин бях на работа, снощи си легнах много рано вечерта. Двамата ми синове си бяха у дома. Нямам никаква информация за случилото се, ние не сме заплашвали никого“, каза неуспешният кандидат за кмет от ГЕРБ Ниязи Раиф.

И отвърна на преките обвинения с личното си подозрение: “Някой от тях го е направил, общината си има камери, да си гледат записите и като се установи кой е извършителят, да си понесе наказанието“.

Окръжният прокурор Желязко Стефанов определи случая като тежко престъпление и каза, че са образувани няколко досъдебни производства на местата, където е установено унищожаване и повреждане на чужди движими и недвижими имущества.

Според него унищожаването и повреждането на чуждо имущество е тежко умишлено престъпление, което се наказва с до 6 години лишаване от свобода. „На този етап, по наличните данни – не виждам политически нюанс в действията, извършени през нощта срещу вторник“, каза още окръжният прокурор.

Областният шеф на МВР старши комисар Атанас Илков посочи, че веднага след сигнала за погромите са изпратени екипи, които извършват процесуални действия, за да бъдат установени извършителите.

Предстои в областната дирекция на МВР да бъде извършена вътрешна проверка, която да констатира дали в момента, когато са действали вандалите, е имало дежурни полицаи на място, както трябва да е по принцип. „Много е вероятно дежурният екип да е бил ангажиран с дейности покрай изборите“, поясни Илков.

Междувременно в партийния щаб на ГЕРБ парламентарната шефка Цвета Караянчева и победеният кандидат за кмет на Кърджали Никола Чанев дадоха следизборна пресконференция. И двамата не бяха наясно с чернооченския погром в детайли.

„От вас научавам, че някой се опитва да обвини активисти на ГЕРБ. Не му прави чест на г-н Айдън Осман да прави такива изявления, да осъжда хората, преди още да са се произнесли компетентните органи“, каза Караянчева, която е и областен лидер на ГЕРБ.

Тя призова полицията да си свърши компетентно работата, да работи усърдно, „а не както по време на изборите да пренебрегва сигнали, подавани от различни политически партии“. „Нека да работят еднакво за всички граждани на Кърджали, нека да намерят извършителя. Лично аз съм подавала сигнали на спешния телефон 112, но не съм чула за конкретни мерки по тях“, посочи председателката на Народното събрание.

Тя обаче получила информация, че снощи камерите за видео-наблюдението по улиците в Черноочене са били изключени. Караянчева уточни, че кандидатът на ГЕРБ за кмет Ниязи Раиф не е член на партията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови