Осем души са задържани след акцията в болниците

OFFNews 05 октомври 2018 в 11:39 3894 0

Има осем задържани лица при проверките на двете болници от Специализираната прокуратура и ГДБОП.

Това каза пред журналисти в Народното събрание министърът на вътрешните работи Младен Маринов, цитиран от "Фокус".

„От вчера се провеждат процесуално-следствени действия по образувано досъдебно производство на Специализираната прокуратура и ГДБОП и се извършва неутрализиране на организирана престъпна група, която извършва престъпления с лекарства и болници. Към момента процесуално-следствените действия продължават и когато всичко е готово, ще бъде дадена пресконференция“, каза Маринов.

„Нека да оставим колегите и прокуратурата да си свършат работата. Към момента има задържани осем лица, които са съпричастни, предстои да видим на колко от тях ще бъдат повдигнати обвинения. Финансовият размер на злоупотребите в случая не е толкова важен, колкото да се прекратяват действията с лекарства, защото това засяга човешки животи“, коментира още вътрешният министър.

Специализираната прокуратура и ГДБОП започнаха проверки в две специализирани болници за онкологично лечение. 

Проверяват се документация, доставки, наличности и приложения на скъпо струващи лекарства за терапия и профилактика. Специализираната прокуратура ще предостави информация за резултатите от проверките след тяхното приключване.

Според bTV документация е иззета от хематологичната болница „Йоан Павел” в столицата и от онкоболницата „Св. Мина” в Благоевград. Съмненията на разследващите са за търговия на черно с медикаменти за раковоболни пациенти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови