По празниците в София ще се влиза само по работа и по здравословни причини. Условията за останалите градове са като по Великден

Рени Петрова 30 април 2020 в 13:06 4788 1

Влизането в София остава само с основателните причини, които бяха въведени на Великден, и през следващите празници. В столицата ще бъдат допускани хора, които отиват на работа или посещават лечебно заведение, като в декларацията ще трябва да бъде посочена и болницата. Няма да важат основанията, с които се премива през другите областни градове в страната. 

За останалите КПП-та на територията на държавата остават досегашните изисквания за неотложно пътуване, определени от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев - полагане на труд, завръщане на постоянен и настоящ адрес, грижа за болен роднина и здравословни причини.

Това заяви комисар Веселин Младенов, началник на отдел "Охранителна полиция" към ГДПН, във връзката с предстоящите три почивни дни и очакването за масово напускане на София.

Има случаи, в които органите на реда на място преценяват колко неотложни са основанията за напускане на областен град, защото разпоредните на МЗ не могат да обхваната всички сфери.

От МВР съобщиха за 50-годишен мъж, който на 29 април напръскал със спрей служител на Столична община на входа на Борисовата градина. Той е задържан в Първо райнно управление за срок до 24 часа и престои да му бъде повдигнато обвинение. Наблюдават се отделни случаи на демонстративно незачитане от граждани на въведените правилна и противоепидемични мерки. Миналата седмица е имало опит служители на КПП на магистрала "Хемус" да бъдат блъснати от автомобил. 

Комисар Младенов съобщи, че на територията на страната са изградени 200 КПП-та. До момента са проверени над 55 000 декларации. В 3400 от тях е посочено, че причина за преминаване през пункт е работа. 466 от хората, заявили това, са без трудов договор. Образувани са над 1300 досъдебни производства. 1267 от тях са за неспазване на противоепидемичните мерки. 

По данни на ГДНП са съставие 19 262 акта, 14 628 от тях са за неносене на маски. За контрола в парковете Младенов заяви, че вече се забелязва отпускане от страна на гражданите. Установено е, че част от хората не носят маски. 

Комисар Звезделин Колев, началник на отдел "Пътна полиция" в ГДНП, коментира, че усилията на полицията са насочени изцяло за осигуряване безопасността на гражданите. Той допълни, че започват проверки на водачите на дву- и триколесни превозни средства до 13 май, като ще се следи за правоспособност на водачите, регистрация на МПС, носене на предпазни каски и др.  

Зам.-началникът на отдел "Пътна полиция" в СДВР комисар Любомир Костадинов съобщи, че за ден в София влизат и излизат средно по 30 000 автомобила. Ще се следи за употребата на алкохол и наркотици от страна на водачите. Освен това ще бъдат сформирани моторизирани екипи за предотвратяване на гонките в столицата и страната. "Знаете, че щом времето започне да се затопля, излизат и мотористите", обърна внимание той. В тази връзка Костадинов заяви, че контрол ще има и по малките улици на София.

Комисар Радослав Стойнев, началник на отдел "Охранителна полиция" към СДВР, допълни, че целият наличен състав на "Пътна полиция" ще бъде разположен на КПП-тата и парковете.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4010

1

баба Гацка

30.04 2020 в 13:39

Моля органите на МВР и прокуратурата, най-сетне да научат, че освен трудов, има и граждански договор, както и договор за управление и контрол, въз основа на които също се работи. Смешни са вече...