По-защитени заедно: Кой се бори с наркотрафика през границата ни

Мартин Георгиев 05 март 2019 в 12:50 8736 0

Снимка ЕК

По какъв начин Агенция "Митници" предотвратява наркотрафика и пази сигурността на европейските граници? Това разказва Райчо Соколов, дългогодишен служител в отдел "Борба с наркотрафика".

Той е сред лицата на кампанията "ЕС: По-защитени заедно". Тя представя обикновените герои, които ежедневно защитават сигурността гражданите на ЕС.

Райчо Соколов е в системата на митниците вече 29 години. "Тъкмо се бях уволнил от казармата и трябваше да започна работа. Подадох документи в ГКПП "Калотина" през далечната 1990 г. Тогава началникът каза, че до един месец ще ми се обадят. След две седмици ми звъннаха, че трябва да се явя на работа", връща се той към началото на кариерата си.

Издигането става стъпка по стъпка. "Започваш като митнически полицай, след това си преназначен за стажант-инспектор, явяваш се на изпит, получаваш митнически печат и започваш да работиш като митнически инспектор." По думите му качествата на инспектора се изграждат с времето. "Особено в борбата с наркотрафика трудно се формират", убеден е Райчо Соколов.

Преди наркотиците основна грижа бил трафикът с гориво. "Плацът беше покрит с туби, пълни с гориво. Бяха задържани огромно количества гориво. Не беше много комфортно за служителите, защото постоянно стъпваха в локвички от петролни продукти", спомня си той периода на югоембаргото, наложено през 1992 г. Но наркотрафикът винаги е бил на дневен ден в работата на митничарите. "Първият ми случай е около 1992 г. Задържах семейство - мъж и жена с три деца, които в резервната гума имаха 5 кг хероин".

Една от най-важните стъпки при установяването на наркотрафик е селектирането на автомобила. "Това става по всякакъв начин - по поведението на шофьора, как ходи. С течение на времето един служител си изгражда ясни критерии и знае всяко едно движение на пътника дали е адекватно или не", казва Соколов. Освен с психология, митническите служители боравят и с технически средства. За миналата година са извършени около 18 хиляди проверки със специален рентген. Има и куче, но то все още не се е разписало, добавя той.

През 2018 г. митниците са задържали над 16 000 кг наркотици и прекурсори. През изминалата година най-често трафикантите се опитват да прекарат марихуана - задържаното количество е 240 кг. Нарушителите са предимно мъже, най-вече българи. По-малко са тези с турско гражданство, като голямата част от всички установени трафиканти са европейци.

Хиляди хора от различни европейски държави работят заедно, за да осигурят безопасност за Вас и Вашето семейство. Те не търсят признание, а просто си вършат работата.

Ежедневно ЕС подкрепя и свързва тези хора, подпомагайки трансграничното сътрудничество, за да могат да ни защитават. Запознайте се с Вашите непознати герои. Научете повече на EU Protects и в OFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови